Förflytta dig till innehållet

Insändare om vindparkdelgeneralplan för Nordanå-Lövböle

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kommunstyrelsens beslut (20/5 2019) om att remittera vindparkdelgeneralplanen för Nordanå-Lövböle var inte enhälligt. SFP-gruppen anser att ärendet i normal ordning borde ha förts till beslut i fullmäktige och beklagar att ärendet gång på gång förhalas. Det är viktigt att skilja på kommunens roll som beredande myndighet och politisk beslutsfattare. Politiska intentioner kan inte gå före lagar och bestämmelser under beredningens gång. Det politiska beslutet fattas ändå alltid av fullmäktige, som säger ja eller nej till den färdiga planen.
Kommunen är skyldig att sköta myndighetsutövningen smidigt och rättvist, oskälig fördröjning av beslut är inte tillåtet. I det här fallet har kommunmedlemmarna, de boende, företagen och markägarna väntat på ett slutgiltigt beslut i snart åtta år. En fördröjning som inte med bästa vilja kan anses vara skälig. Den enda möjligheten att få ett avslut är att behandla planen i fullmäktige där man, om man så vill, kan förkasta planen i sin helhet.
Remitteringen innebär att fullmäktige inte ges möjlighet att behandla förslaget innan företaget gjort en ny bullerutredning. Detta är orimligt eftersom företaget redan gjort en bullerutredning som är godkänd och uppfyller alla myndighetskrav. Och onödigt, eftersom planbeskrivningen förutsätter att en utredning för den slutgiltiga kraftverkstypen ändå görs innan bygglov beviljas: ”Till vindkraftverkens bygglovsansökan ska bifogas en bullerutredning för den valda kraftverkstypen. Innan bygglov beviljas ska det säkerställas att kraftverken inte orsakar buller för den närliggande bosättningen som överstiger bullerföreskrifterna”
Att ställa krav på att företaget väljer turbintyp nu, långt innan bygglovet blir aktuellt, är svårt att förstå. Vem vill ha en bullerutredning som gjorts med en turbintyp som vid bygglovsskedet redan kanske är föråldrad?
Att kommunen skulle ställa krav på att ett företag, vilket som helst, tvingas göra om en redan genomförd och godkänd process är ren och skär diskriminering vilket SFP inte kan godkänna.
SFP-gruppen i kommunstyrelsen
Wilhelm Liljeqvist
Helena Fabritius
Daniel Wilson
Ghita Edmark
Jan-Erik Enestam
I vice ordförande i fullmäktige
Inger Wretdal
II vice ordförande i fullmäktige

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter