Förflytta dig till innehållet

Insändare: Absurda planer

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regeringens planer på att kriminalisera personer och organisationer som hjälper papperslösa flyktingar är absurd med tanke på hur enormt stor procent som har fått helt felaktiga beslut, vilka rättats till då flyktingen ifråga har fått stöd och hjälp av hjälpsamma medmänniskor. Saken ska naturligtvis inte förväxlas med att skydda kriminella personer.

Om regeringen på detta sätt tror sig stoppa terrorister genom att hämnas på alla flyktingar med en sådan lag gör man ett fatalt misstag. Tvärtom kommer det medföra en risk för en mera utbredd radikalisering.

De flesta ministrar med statsminister Juha Sipilä i spetsen har låtit förstå att de står för kristna värderingar. Antingen är de inte läskunniga eller så har de glidit in i en svår skenhelighet och dubbelmoral då de inte tycks fatta ett ord vad Kristus förkunnade för cirka 2 000 år sedan.

Att man låter falangen Blå framtid stå för framförandet av förslaget, utan att sätta ner foten, vilket också har skett under hela regeringsperioden då denna grupp har spytt ut en massa rasistiska uttalanden, gör inte regeringens arbete mera trovärdigt. Glorian på statsministerns huvud har nog glidit ner och dinglar nu på hans högra öra.

Det kan aldrig, nej aldrig, vara fel att hjälpa en medmänniska i nöd, har han eller hon sedan pass, uppehållstillstånd eller inte på fickan. ”Det som inte är rätt (enligt Kristus) kan heller icke vara lag” sade redan Olaus Petri på 1500-talet. Men regeringen verkar nu ta på sig Gudsrollen.

Trenden av rasism och högerextremism har blivit ett växande problem i hela världen. I Europa framstår Ungern och Polen som de mest främlingsfientliga, trots att det just från dessa länder flytt människor i tusental undan förtryck. Men människans minne är kort. Samma sak gäller oss finländare som i stora skaror åkte utomlands under 1950–70-talen för att få ett bättre betalt jobb, ty vi var ju, bevars, inte ”välfärdsflyktingar”.

Samma krafter i Europa försöker nu beskylla de organisationer som ihärdigt försöker rädda liv på flyende flyktingar över Medelhavet för att de hjälper de flyktingsmugglare som skor sig på de utsatta. Samtidigt gör man absolut ingenting för att stävja flyktingproblemet vid källan. Vi i västvärlden har all orsak att se oss i spegeln med tanke på allt från koloniseringar till roffande av den tredje världens naturresurser. Jag uppmanar er ”kristliga” ministrar, parlamentariker och EU-parlamentariker att ta en titt på till exempel Lukas 10:30.

Karl Augustson
Tenala

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter