Förflytta dig till innehållet

Ingen förundersökning kring statsministerns frukostar

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli/SPT
Två kvinnor (Sanna Marin längst fram) står utomhus framför mikrofoner.

Helsingforspolisen fick i maj in två anmälningar där de ombads utreda lagligheten kring de frukostar som statsminister Sanna Marin fått levererade till sin tjänstebostad Villa Bjälbo.

Polisen har gjort en förundersökning i fallet. Efter förundersökningen konstaterar man att det inte finns skäl att misstänka någon inom Statsrådets kansli för tjänstebrott i samband med fallet.

Inget tyder enligt polisen på att någon tjänsteman skulle ha överträtt sina befogenheter eller försummat sina tjänsteuppdrag.

Förundersökningen bekräftade att beslutet att med statliga medel leverera kalla måltider och drycker till statsministerns tjänstebostad har sin grund i en tolkning Statsrådets kansli gjort av lagen om arvoden och ersättningar som betalas till medlemmar av statsrådet.

Tolkningen var inte ny, utan den har levt inom Statsrådets kansli redan en längre tid.

I anmälningarna som riktades till polisen bad man dem även utreda om statsministern själv gjort sig skyldig till brott.

Polisens förundersökning gällde ändå enbart tjänstemännen på Statsrådets kansli, eftersom polisen inte har befogenheter att granska lagligheten i statsministerns tjänsteutövning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter