Förflytta dig till innehållet

Polisen specialövervakar hastigheter och unga i trafiken under helgen

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Polis med fartradar mäter hastigheter.
På veckoslutet lönar det sig att inte vara för tung på gaspedalen om man vill njuta av det allt bättre föret även framöver.

Polisen intensivövervakar hastigheter mellan den 19 och 21 april. Fokus i övervakningen ligger på att upptäcka fortkörning och på ungdomars trafikbeteende.

På fredag deltar polisen i Finland i det europeiska trafikpolisnätverket Roadpols hastighetsövervakningsmaraton, där hastigheterna intensivövervakas under ett dygn i alla medlemsländer, det vill säga i närmare 30 länder.

Polisen övervakar körvanor och hastigheter med fokus på unga, eftersom särskilt unga i åldern 15–24 år är överrepresenterade i trafikolyckor. Trafikolyckor med dödlig utgång där ungdomar är inblandade inträffar i de allra flesta fall natten mellan fredag och lördag, och nästan lika ofta natten mellan lördag och söndag.

Dödsrisken för unga förare i förhållande till befolkningen som helhet är tre gånger så stor. Förra året omkom 34 unga under 25 år i trafiken. Det är nästan 20 procent av alla som omkom i trafiken.

– Cirka en tredjedel av de vägtrafikolyckor som leder till döden har samband med för hög eller fel situationshastighet, konstaterar polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

Olyckor vid högre hastigheter orsakar mycket större skador än olyckor vid lägre hastigheter.

– Grovt äventyrande av trafiksäkerheten handlar typiskt om rejält för höga hastigheter (hastighetsgränsen överskrids med mer än 50 km/h). Varje år registrerar polisen cirka tvåtusen unga förare i åldern 17–24 år som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, säger Kallio.

Nästan hälften av alla som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten är unga. Männens andel av dem som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, såväl bland ungdomar som alla misstänkta, kan vara så hög som 90 procent.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter