Förflytta dig till innehållet

”Huset ger en så trygg känsla”

Lilla Strandbyggningen. Här får sex stora och fyra små sängplats.

I dag, under September Opens andra dag, har man fram till kl. 16 tid att bekanta sig med privatbostäder i sex gamla hus i Dalsbruk.

Det är Skärgårdens kultursällskap som har ordnat dessa ”öppna hus” inspirerade av byalagets bok ”Från Honolulu till Sibirien”. Där berättas det varför de flesta gamla hus har egna namn.

Ett av de sex husen där dörrarna är öppna är Lilla Strandbyggningen (mittemot Skippers pub), eller Lillan som ägaren Sari Hyvärinen kallar huset.

Här bodde hon fyra år, tills praktiska saker som skolgång gjorde att det blev flytt till Kimito. Men huset ville hon inte sälja, hon säger att ett gammalt hus som det här ger en så trygg känsla. I stället började hon hyra ut det och det ledde till att hon också skrev en handbok i stuguthyrning. Om möjligt startar hon på nätet en kurs i den konsten ännu denna månad. En förening har hon också grundat, för att utveckla detta med att våga hyra ut och våga hyra.

– Det finns 600.000 fritidshus i Finland. En stor del står tomma merparten av året och bara kostar – varför inte hyra ut så har andra glädje och man själv nytta?

Det kan också ge sysselsättning, Hyvärinen utvecklar nu ett koncept med ”stugvärdinnor” alltså personer som finns på orten och kan sköta viss service och tillika hålla ett öga på stugan som ägarna kanske bor väldigt långt ifrån.

Sari Hyvärinen t.v. fick besök av Kirsi Ruokanen,Sari Hepo-oja,Kirsti Kiili och Arja Nikander från Sagu och Salo. Alla blev stormförtjusta i huset.

 

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter