Förflytta dig till innehållet

Håll skärgården och Kirjais levande

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kirjais. Igen upplever vi en minst sagt intressant process som en fritidsboende på Kirjais förorsakar ett av byns företag. Denna gång handlar det om restaurangen (ÅU 25.11.2023).

Åtminstone sedan början av 2000-talet har de flesta myndigheter kontaktats av familjen för att på olika sätt försvåra företagslivet i Kirjais by. Senast år 2010 samlade vi in namn till stöd för restaurangen, då familjen bl.a. försökte få alkoholutskänkningslovet indraget. Eftersom man nu som då påstår sig representera ”de närmaste grannarna” finner vi det nödvändigt att igen understryka, att övriga fastighetsägare inom teoretiskt hörhåll från restaurangen stöder restaurangens verksamhet.

Familjen har under åren lämnat in besvär mot hyresbryggor, butikens verksamhet, gästhamnen och restaurangen – det vill säga mot det mesta av byns näringsliv och aktivitet.

Man har besvärat sig mot flera bygglov, gått till vattendomstolen, polisen, regionsförvaltningsverket och nu då denna gång till Pargas stads miljönämnd. Den här gången, i motsats till alla tidigare gånger, har dock nämnden som agerar myndighet valt att möta familjens krav och beslutit om restriktioner för restaurang Bystrands verksamhet.

Företagaren tvingas t.ex. hålla minst två helt musikfria veckoslut (fredag–söndag) per månad – detta trots att företagaren ifråga har motsatt sig och informerat nämnden om att restriktionerna kommer att inverka kraftigt på lönsamheten. Säsongen är inte så lång i den finländska sommaren, och nämndens beslut begränsar nu företagarens verksamhetsmöjligheter under högsäsong.

Restaurangen har under sina snart 30 verksamhetsår utvecklats till att bli byns vardagsrum. Den uppfyller alla krav, har alla behövliga tillstånd, och väldigt många åtgärder har tagits så att inte det ska finnas någon risk för att någon ska störas – objektivt sett. Det verkar dock i praktiken omöjligt att ha en verksamhet som inte stör den aktuella familjen, eftersom de flera gånger ringt polisen också, fast de inte själva ens varit på Kirjais.

Vi skulle önska, att då en nämnd agerar myndighet skulle den basera sina beslut på objektiva faktorer, som t.ex. mätningar av ljudnivåerna utanför restaurangen.

Eftersom familjen ringt ut polisen, på otaliga varv under alla dessa somrar, så är restaurangens verksamhet rätt välbevakad och dokumenterad. Ljudnivåerna har mätts och inte överskridit ett allmänt gränsvärde på 50 dB (ett normalt samtal mellan två personer uppnår ca 60dB). De facto uppmättes ljudnivån i somras under en musikkväll till 44 dB på bryggan mitt emot restaurangen, dvs lite högre än en viskning.

Polisen har inte funnit skäl att ingripa i verksamheten, ingen annan upplever att restaurangens verksamhet är störande – ändå väljer Pargas stads nämnd att införa de här restriktionerna, som kraftigt påverkar ett enskilt företags möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Detta att familjen nu har fått igenom sina krav, leder tyvärr även till stor oro bland många övriga skärgårdsföretagare i och med risken för kostsamma och tunga processer framledes.

Styrelsen för föreningen Kirjais-Sommarö Utveckling är bekymrad att de framgångsrika satsningar som har gjorts i årtionden för att utveckla såväl företagsamhet som social samvaro och som har bidragit till en levande och livskraftig byagemenskap mellan ortsbor och fritidsboende går förlorade på grund av obefogade klagomål.

Styrelsen för föreningen Kirjais och Sommaröbygdens utveckling
Kaj Norrman
Ordförande

Dela artikeln

4 kommentarer: “Håll skärgården och Kirjais levande

 1. Mårten Mickos skrev

  Det är något sorgligt finländskt att motsätta sig just det som skulle kunna skapa välstånd i samhället och att rättfärdiga sin egen krånglighet med hjälp av samhälleliga besvärsmekanismer. Slöseri med tid och resurser för alla. Deprimerande. Bättre vore att ta anställning i restaurangen och få vara med om det roliga samt tjäna en liten peng.

 2. Alice Björklöf skrev

  Anne, nu är det ju nog så att restaurangföretagaren har motsatt sig restriktionerna och om ni I nämnden har fått berättas för er någonting annat så anser jag att detta är mycket allvarligt. Fick ni läsa företagarens ställningstagande före beslutet?

 3. Anne Eriksson skrev

  Miljölovet som miljönämnden godkände, hade vår mycket duktiga miljövårdschef Päivi Paavilainen sammanställt i samarbete med restaurangföretagaren. Som medlem i miljönämnden ser jag nog att detta lov, som ger restaurangen rätt att ordna ljudliga evenemang inom en viss tidsram, kom till för att också beakta restaurangföretagarens rättskydd och möjlighet att kunna ostört bedriva sin verksamhet. Grannarna kan givetvis fortsätta sin klagan men om restaurangens musikevenemang hålls inom ramarna för det givna miljölovet leder klagan ingen vart.

 4. Ted Bergman skrev

  Objektiv faktor är att företagets verksamhet inte är i enlighet med gällande planeläge. Därmed har myndigheten gjort rätt tollkning och varit mycket balanserad i sitt beslut. Företaget och fastighetsägaren borde insett att de bör göra en privat initierad planeändring istället för att börja med politiskt jäviga och olagliga försök. Det allmänna stödet torde möjliggöra en sådan ändring. Att agera emot planeläge är nog sådant staden skall undvika och bra det sitter politiker som inte kan påtryckas genom sin partikamrat att negligera normal hantering av ärendet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter