Förflytta dig till innehållet

Fastlagscroissanter och Pätkisbullar – utbudet av fastlagsdelikatesser i Åbo är stort

Maja Meurman
Fastlagsbullar och andra bakelser i vitrin.
Fastlagsbullar som passar de flestas smaker och dieter erbjuds nu i Åbos kaféer.

Mandelmassa, sylt, munkar, wienerbröd, croissanter och Pätkis. I Åbo finns det fastlagsbullar för både traditionella smaklökar och äventyrliga konsumenter.

Åbo Underrättelser besökte sju kaféer i Åbo för att jämföra priser och utbud av fastlagsbullar.

Fastlagsbulle med smak av Pätkis i Fazer Café

Rundan började i Fazer Café, där det erbjuds både traditionella fastlagsbullar med antingen jordgubbssylt eller mandelmassa, eller bullar med smak av Pätkis-choklad.

Kaféet erbjuder även glutenfria fastlagsbullar, men i år inga veganska till följd av dålig åtgång i fjol.

– Vilka bullar som går åt mest varierar från dag till dag. Pätkisbullen är nog populär, men många föredrar en klassisk bulle med sylt, berättar restaurangchef Marika Viitala.

I Fazer Café kostar de traditionella bullarna 5,50 euro och Pätkisbullen 5,70 euro.

Fastlagsbullar i vitrin.Maja Meurman
I Fazer Café finns det både klassiska fastlagsbullar och sådana med smak av Pätkis-choklad.

Är fastlagsmunken den nya fastlagsbullen?

I bageriet Kosken Leipomo finns det många alternativ. Bageriet erbjuder förutom de klassiska fastlagsbullarna med antingen jordgubbssylt eller mandelmassa även gräddmunkar av olika slag.

– Munkarna fylls med grädde och antingen sylt, choklad eller vanilj-blåbärsfyllning. De liknar fastlagsbullar väldigt mycket till smaken, säger Satu Järviö, som jobbar i bageriet.

Bageriet erbjuder därtill veganska alternativ, vilket Järviö säger uppskattas mycket av kunderna.

Fastlagsbullarna kostar 3,50 euro i Kosken Leipomo. Gräddmunkarna varierar mellan 3,10 och 3,40 euro.

Gräddmunkar i vitrin.Maja Meurman
I Kosken Leipomo finns det förutom fastlagsbullar även gräddmunkar.

Dietvänliga munkar i Pirjon Pakari

Bageriet Pirjon Pakari satsar på de två klassiska fyllningarna, men erbjuder både veganska och glutenfria alternativ.

– Vi strävar efter att ha någonting åt alla, trots att det inte går åt jättemycket av specialbullarna, säger bagerichef Nalle Asikainen.

Till alla bullar går det att välja antingen mandelmassa eller sylt som fyllning. Asikainen säger att det är en så pass stor åsiktsdelare att det är viktigt att erbjuda bägge.

Priserna i Pirjon Pakari varierar mellan 3,60 euro och 4,40 euro, beroende på vilken kombination man väljer.

Maja Meurman
Nalle Asikainen berättar att Pirjon Pakari säljer hundratals fastlagsbullar dagligen.

Fastlagswienerbröd = den perfekta bakelsen?

Fabbes Café har för tillfället fastlagsbullar i klassisk smak och form, men planerar att under fastlagsveckan utvidga utbudet med fastlagsbullar gjorda av wienerdeg eller croissantdeg.

– Tidigare år har vi sålt en slags fastlagsstrut. I år vill jag testa något nytt och en kombination av wienerbröd och fastlagsbulle låter som den perfekta bakelsen, säger kaféets ägare Sofia Degerth.

De traditionella smakerna tänker kaféet inte gå ifrån, utan det är hallonsylt eller mandelmassa som gäller.

– Det är nog de smakerna som går bäst åt – våra kunder är rätt traditionella.

Fabbes Café använder sig av hallonsylt istället för jordgubbe. De erbjuder veganska alternativ, vilket enligt Degerth är väldigt eftertraktat.

Alla fastlagsbullar kostar fyra euro i kaféet.

Fastlagsbullar på ett fat.Maja Meurman
Sofia Degerth vill testa att laga bullar av wienerbröd eller croissant. För tillfället erbjuds traditionella smaker.

Fastlagscroissanter och ekologiska bullar

Bageri Å i Kakola säljer både traditionella fastlagsbullar och fastlagscroissanter.

– Croissanterna är väldigt populära – de tar ofta slut mitt på dagen, säger Roosa Kelloniemi, som jobbar i bageriet.

Bullarna bakar de utan industriell jäst, med ekologiska råvaror.

Fastlagsbullarna kostar 4,80 euro och fastlagscroissanterna 5,20 euro i Bageri Å.

Fastlagsbullar och -croissanter i vitrin.Maja Meurman
I Bageri Å är fastlagscroissanten så populär att den ofta tar slut mitt på dagen.

Traditionella bullar utan jäst i Manna och Gryn

Även bagerierna Manna och Gryn satsar på traditionella fastlagsbullar, tillagade av ekologiska råvaror, utan industriell jäst.

Bägge tillagar sin egen mandelmassa. Manna tillreder även egen hallonsylt.

– Säsongen ser väldigt bra ut i år. Bullar med mandelmassa går också åt bättre än tidigare år, kommenterar bageri Mannas ägare Petteri Polvi.

Man står bakom vitrin med fastlagsbullar.Maja Meurman
Mannas ägare Petteri Polvi säger att bageriet satsar på ekologiskt och självgjort.

Till skillnad från de andra kaféerna i jämförelsen säger Janne Juusola i bageri Gryn att bullar med mandelmassa är mer populära än de med sylt.

I bageri Gryn kostar fastlagsbullarna 4,50 euro, och i bageri Manna 4,80 euro.

Fastlagsbullar på stort fat.Maja Meurman
Bageri Gryn tillagar sin egen mandelmassa på rostade mandlar. Detta gör den mindre bitter.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Fastlagscroissanter och Pätkisbullar – utbudet av fastlagsdelikatesser i Åbo är stort

  1. Johan Andersson skrev

    Ur led är tiden, äkta vara ska det vara, mandelmassa i fastlagsbullen och struvor till valborg. Resten är fejk.

  2. Sussi Björkman skrev

    För bövelen! En klassisk och traditionell fastlagsbulle är med mandelmasssa!
    Resten är syltbullar eller annat jox! Punkt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter