Förflytta dig till innehållet

Dragsfjärds luciakandidater fick negativa kommentarer – Folkhälsan: "Det här är inte ok"

ÅU-foto
En luciakrona med tända ljus


Några personer skrev negativa kommentarer på ett privat Facebookkonto om utseendet på de luciakandidater som ställs upp i Dragsfjärd i år.
(Folkhälsan i Dalsbruk och Folkhälsan i Dragsfjärd ordnar lucia turvist vartannat år, det heter Dragsfjärds lucia eftersom kommunen hette så tidigare. Kimito har sin egen lucia.)
Det här är första gången som kandidaterna i Dalsbruk eller Dragsfjärd fått höra negativa kommentarer. Ulla Väärä, styrelsemedlem i Folkhälsan i Dalsbruk, konstaterar att man är mycket besviken över det som skedde. Därför publicerade Folkhälsan i Dalsbruk ett ställningstagande på sin egen Facebooksida.
– Det här är inte okej, säger Väärä.
Väärä konstaterar att Folkhälsan i Dalsbruk inte upplevt något liknande tidigare. De negativa kommentarerna har nu tagits bort från kontot där de publicerades.
Bland annat fick en kandidat kommentarer om sin hårfärg.
– Vi på Folkhälsan tycker inte att hårfärgen borde ha nån som helst betydelse. Lucias budskap är ju att sprida värme och glädje, det har inget med hårfärg eller utseende att göra, säger Väärä.
Många har ryckt ut till flickornas försvar, de här kommentarerna skrevs på Folkhälsan i Dalsbruks Facebooksida:
Hatten av för er tjejer!!! Ni gör det för oss alla!! Blicka framåt och lämna skitpratet bakom er!!
Kan ej tro det är sant… vuxna människor, ja hå hå. Tjejerna är fina båda två
I år är det endast två flickor som ställer upp i luciavalet, men det beror på att det är endast sju flickor i årskurs nio i Dalsbruks skola. Enligt traditionen får endast elever i årskurs nio ställa upp i valet.
Lucia kröns i kyrkan i Dalsbruk och firas på torget i Dalsbruk. Väärä berättar att det kommer att gå flera personer än de två luciakandidaterna i tåget.
Solbritt Finnberg, ”luciamamma” och medlem i Folkhälsan i Åbo, konstaterar att såvitt hon vet har kandidaterna i Åbo inte fått höra negativa kommentar. Hon har varit luciamamma i över tjugo års tid.
– Lyckligtvis har det inte hänt här, såvitt jag vet, säger hon.
– Usch vad tråkigt, säger Petra Henriksson, styrelseordförande för Folkhälsan i Pargas, när hon får höra om kommentarerna i Dalsbruk.
Hon har inte hört om negativa kommentarer om luciakandidaternas utseende i Pargas. Hon har varit ordförande för Folkhälsan i ett år och medlem i två.
– Men överlag är det ju tyvärr lättare att skriva negativa kommentarer i dag, speciellt på sociala medier, säger hon.
Hon är glad över att det finns flickor som vill ställa upp i Pargas. Flickor och andra frivilliga som vill sprida ljus, omtänksamhet och glädje.
Även Solbritt Finnberg är glad över frivilligkrafterna i luciafirandet runtom i hela Svenskfinland.
– Det är mycket arbete och det görs alltid av frivilliga, av Folkhälsan men även andra föreningar. Och de som ställer upp gör det alltid frivilligt. Just därför är det tråkigt om det kommer negativa kommentarer.
Folkhälsan i Åbo har inte ännu gått ut med sina luciakandidater i årets val.
Artikeln uppdaterad klockan 15.25 med preciseringar om var kommentarerna publicerades.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter