Förflytta dig till innehållet

De firade OS-guldet med att själva skida 60 kilometer

Ski Team Kimitoön. Jan Uggeldal, Matias Nylund och Tobias Nylund firade dagens OS-guld med att själva skida 60 kilometer i Dalsbruk. Foto: Johan Backas


– Jag var helt otroligt motiverad att få komma ut i spåret idag. Det var grymt av Niskanen att ta guld, säger Jan Uggeldal som tillsammans med övriga Ski Team Kimitoön på lördagen körde en sista lång genomkörare inför Vasaloppet nästa helg.
En knapp timme efter Iivo Niskanens OS-guldåk på 50 kilometer samlades Kimitoöåkarna för träningen. Men de nöjde sig inte med 50 kilometer, utan tog i med 60.
-Men jag tror nog Niskanen skulle ha hängt med oss, det var så bra före idag, skrattar Matias Nylund.
De 60 kilometrarna runt Stora Masugnsträsket i Dalsbruk tog drygt tre timmar att skida. Vasaloppets 90 kilometer tar ännu över en timme längre, och Uggeldal är övertygad om att Niskanen inte skulle vinna den svenska klassikern.
-Det är helt annat att skida 90 än 50 kilometer, fast han är bra på stakandet är toppen i Vasaloppet bättre. Det är klart att han skulle vara bra, men han skulle inte vinna.
Oberoende är trion där också Tobias Nylund ingår överväldigade av OS-guldet.

– Det är otroligt starkt att orka både fysiskt och psykiskt som Niskanen gjorde. Ofta låter ju motståndarna en utbrytare åka iväg eftersom de vet att han inte orkar, men idag kunde de inte svara på Niskanens ryck, säger Matias Nylund.
Trion hoppas också att framgången kommer att märkas i intresset för skidåkning i Finland.
– Jag tror nog det är många som snör på sig pjäxorna och ger sig ut på en skidtur idag, inspirerade av Niskanen, säger Uggeldal.
En längre artikel om Ski Team Kimitoöns förberedelser inför Vasaloppet publiceras under den kommande veckan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter