Förflytta dig till innehållet

Dags att snygga upp stränderna

Ungdomar städar en strand

Dags att städa Finlands stränder. Pressbild/Håll skärgården ren

På måndag inleder föreningen Håll skärgården ren sin traditionsenliga strandstädningskampanj ”Snygg Beach”.

Det här årets mål är att tillsammans med medborgarna och samarbetspartners erbjuda det 100-åriga Finland 100 rena stränder. Vem som helst kan ordna städtalko på en strand.

Hittills har 85 rena stränder prickats in på talkokartan och det fattas ännu 15 stränder. HSR rf påminner om att målet kan nås med förenade krafter och att hösten är en bra tid för att städa stränder.

HSR arrangerar städevenemang på flera platser runtom i landet den 11–17 september. Kampanjen når Åbo på tisdag (12.9). Då ordnar HSR städtalko i Åbo tillsammans med sin huvudsamarbetspartner Wärtsilä. Lördagen den 16 september deltar man i den internationella Coastal Clean up-dagen.


Med hjälp av de årliga kampanjerna vill Håll skärgården ren lyfta fram nedskräpningen av havet, insjöarna och åarna och ge folk möjligheten att göra en konkret insats för att påverka strändernas och havets välmående.
 

Deltagarnas skräprapportering ger värdefull information; utifrån denna samlar HSR in den riksomfattande informationen om nedskräpningsläget på stränderna. Den som arrangerar ett städtalko ska göra det via snyggbeach.fi. Där kommer man bland annat åt blanketter som ska användas då man skickar in information om städningen.

 
– Det har varit en glädje att följa hur organisationer och medborgare år för år har visat ett allt större intresse för städtalkon som koncept. I våras deltog vi för första gången i ett strandstädningstalko som var gemensamt för hela Norden och nu på hösten får kampanjåret sin kulmen i gemensamma städningar tillsammans med våra samarbetspartner, säger Anna von Zweygbergk, projektchef vid HSR. 
 
HSR:s samarbetspartner Wärtsilä utmanar även andra företag att komma med och ordna städtalko.
 

– Miljöfrågor är viktiga för oss och vi satsar också hårt på fartygens miljöteknik. Som en del av vår kampanj för Finland 100 har vi installerat Seabin-havssoptunnor, som behövs när det samlas skräp på stränderna och i vattnet. Vi utmanar även andra företag att städa stränder, det är en enkel och konkret miljögärning som alla kan göra säger Atte Palomäki, kommunikationsdirektör vid Wärtsilä.

ÅU skrev tidigare om en av tunnorna som sattes ut i Aura å.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter