Förflytta dig till innehållet

Åbobon Mikko Hongell seglar jorden runt – efter 48 dagar av frystorkad mat och fuktiga kläder fortsätter färden

Privat
Två seglare ler mot kameran i hård sjögång
Blött på södra Atlanten. Mikko Hongell (till höger) med Mauri De Meulder.

Åbobon Mikko Hongell är en av de 13 personer som seglar runt jorden med S/Y Galiana.

Båten och besättningen anlände till Kapstaden, första måletappen av jordsomseglingen Ocean Global Race, i bra skick lördagen den 28 oktober.

Efter 48 dagar av segling och frystorkad mat skulle besättningen gärna ha återhämtat sig under två lediga veckor, men fick nöja sig med en veckas vila. I söndags gick startskottet för färden till nästa etapp i Auckland, Nya Zeeland.

karta som föreställer världen med en rutt inritadSkärmdump / Ocean Globe Race
Hela kappseglingsrutten är 26 000 sjömil.

Trots svårigheter i Biskajabukten, Doldrumsen och kryssning in i mål med 50 knop hårda vindar, tog S/Y Galiana tredje plats i sin klass (Adventure Class) i Kapstaden.

Bland andra hittills bemötta svårigheter lyfter Hongell fram hettan vid ekvatorn med 31 gradigt havsvatten, den obevekliga fukten ombord, och hur otroligt vått allt sist och slutligen blev.

– Min handduk hängde och torka i 10 dagar och ingen skillnad märktes, säger Hongell som är båtens säkerhetsansvarige.

Personligen saknar han sin fru och deras under 2-åriga son, något han hamnat vänja sig vid under seglatsen. Båtens rutinarbete och gemenskapen ombord har hjälpt enormt.

En segelbåt med en ö i bakgrundenPrivat
Passerar Kanarieöarna.

Ingen av tävlande besättningarna har tillgång till GPS eller annan högteknologisk utrustning, men kontakt med omvärlden via HF radio är tillåtet enligt tävlingsreglerna.

Hittills har de från finska radioamatörer fått höra om andra båtarnas bäring och distans två gånger i veckan.

Trots att det är fråga om en tävling, diskuterar båtarna sinsemellan nästan dagligen och delar sina positioner, speciellt nu under första etappen, för att hålla kontakt ifall akut hjälp krävs.

Seglare firar med kakaPrivat
Mikko Hongells födelsedag firades under första veckan med kaka som Mauri De Meulder hade bakat (i mitten av bilden), Ville Norra till vänster och Lassi Liimatainen i sin koja.

Som säkerhetsansvarig för den yngsta besättningen i tävlingen säger Hongell att alla jobbat hårt för att nöta in säkerhetsprotokollen.

Han tycker att besättningen gjort bra ifrån sig hittills tack vare den starka lagandan och alla säkerhetsövningar de gjort tillsammans.

För södra oceanen har de ökat säkerhetsutrustningen med bland annat ”spare air”-nöddyksflaskor som kommer i bruk ifall båten gör en så kallad roll-over, en mycket osannolik, men möjlig händelse.

Hongell säger att båten är en av de bäst förberedda för nästa etapp eftersom de haft minst tekniska problem jämfört med andra deltagare.

Glada seglare på AtlantenPrivat
Glada miner på södra Atlanten, längst fram från vänster Viivi Moisio, Mauri de Meulder och Elia Koski.

Hongell medgav att nervositeten ännu finns kvar men efter att ha lagt första etappen bakom sig känner alla sig väl uppvärmda och förberedda inför den fruktade södra oceanen.

Enligt Hongell kommer nästa etapp vara klart mera obekväm med kallare, starkare vindar och större vågor.

Inför sin första upplevelse med södra oceanen betonade han att det är något alla seglare vill uppleva och ha möjligheten att segla, trots de ökade riskerna och rädslan de för med sig.

De tävlande båtarna beräknas anlända i Auckland mellan 14 och 23 december. Därifrån fortsätter de mot Sydamerika den 14 januari 2024.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter