Förflytta dig till innehållet

Åbo-Örö-Åbokryssning helt ny idé

Höstkryssningar av nytt slag blir det med ms Fanny.


Ett tjugotal personer har redan bokat plats ombord på ms Fanny som på lördag startar på sin första kryssning från Åbo till Örö i Hitis skärgård, ön som i hundra år var stängd för civila och bara i försvarsmaktens bruk.
Nu är den öppnad för turister som den här årstiden kan njuta av flyttfåglar, egna utfärder, strandbastu med mera.
En andra kryssning görs den 4-5 november, också då med avgång lördag morgon från Åbo, ankomst till Örö mitt på dagen, retur på söndag efter lunch, tillbaka i Åbo klockan 18. För tiden på Örö kan inkvartering bokas enligt tycke och smak.
– Under sjöresan kan man njuta av en höstgrann skärgård. Vi hoppas att kryssningarna – med möjlighet att bekvämt kliva ombord nästan i centrum – kan hjälpa till att förlänga säsongen, säger Herrick Ramberg, vd för Skärgårdskompaniet som sköter turismbusinessen på Örö.
Kryssningarna är en helt ny idé och ordnas i samarbete mellan Skärgårdskompaniet och Rederi Ab Vitharun.
Avgången i Åbo sker från Västra Strandgatan invid Förin.
Hur har säsongen varit på Örö?
– Hittills drygt 30 000 besökare eller som i fjol, trots sval vår och försommar. Sedan var det full rulle som på alla andra ställen i skärgården. Augusti-september har vi haft fler grupper än i fjol på hösten. Örö är öppet än, vi har bokningar in i november och förresten hela vintern – dels grupper med program som inkluderar kost och logi, dels enskilda som bokar boende men sköter sitt eget kosthåll, säger Ramberg.
Örö har också ett konstnärshus som är mycket omtyckt och i gång året om. Här stannar konstnärerna oftast en månad åt gången.
Ön ägs av Forststyrelsen och ingår i Skärgårdshavets nationalpark. De flesta av Örö-besökarna kommer via Kasnäs på Kimitoön.

Ms Fanny startar från Västra Strandgatan, invid platsen där åfärjan Föri lägger till. Foto: Herrick Ramberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter