Förflytta dig till innehållet

Nu ska hjortstammen minska

Arkiv/Jukka Pulkkinen

Hjortstammen har vuxit kraftig i Åboland och nu går jaktvårdsföreningarna in för att öka avskjutningen.Foto: Kaj Eriksson

Finlands viltcentral har tidigarelagt jakten på hjortdjur och från och med fredag är vaktjakt på älg och hjort tillåten. Genom förändringen vill viltcentralen förhindra jordbruksskador som hjortarna förorsakar och också minska på antalet hjortolyckor i trafiken.

Vid Pargas jaktvårdsförening är man väl medveten om de skador som rådjuren och hjortarna ställer till med, säger verksamhetsledare Olle Lerche.

– Vi har varit väldigt lyhörda för de klagomål om hjortar och rådjur som kommer in på folks gårdar och äter upp planteringarna och vi kommer att öka avskjutningen.

Men det är inte helt lätt att komma åt de hjortdjur som härjar i centrala Pargas. Jakt får inte bedrivas på närmare avstånd än 150 meter från bebyggelse och det gör att det i praktiken är omöjligt att jaga i centrum eller kring andra kritiska områden som till exempel vid Kårkulla vägskäl och stenullsfabriken där det sker många hjortolyckor men där husen ligger tätt.

För att få jaga vitsvanshjort måste jaktlaget dessutom ha minst 500 hektar sammanhängande jaktmark till sitt förfogande.

– I stan är det helt omöjligt att komma åt djuren, de har hittat sina reservat där de får vara i fred, säger Lerche.

Också rådjuren ställer till besvär i trädgårdarna. ÅU-foto

Jaktlagen i Pargas inleder vaktjakten genast under veckoslutet då man siktar in sig på kalvar och hindar. Drevjakten med hund kommer i gång sista helgen i september då kalvarna redan är så stora att de klarar sig själva, även om mamman blir skjuten.

– Det är en jaktetisk fråga att inte skjuta hinden före kalven. Vid vaktjakt ska man alltid vänta 10–15 minuter innan man skjuter en hind för att försäkra sig om att hon inte har en kalv med sig.

Vinterutfodringen av hjortdjur är en annan fråga som har diskuterats inom jaktlagen. Kritikerna ifrågasätter utfodringen och menar att vintermatningen endast stärker hjortstammarna. Lerche är medveten om att åsikterna är delade, men han förespråkar ändå vintermatningen.

– Den är på gott och ont. Om det blir en snörik vinter har de svårt att hitta mat och en del djur svälter ihjäl. Djuren samlas kring matplatserna och en klar fördel med utfodring är att man på matplatsen kan bedriva en mycket selektiv och effektiv jakt

– Genom att ha matplatserna långt bort från vägarna styr man också djuren bort från trafiken och minskar på så sätt trafikolyckorna.

Inom Egentliga Finlands jaktvårdsdistrikt har det beviljats 10 335 jaktlicenser för hjort och 1 726 för älg vilket är cirka femton respektive sex procents ökning från i fjol. Med en jaktlicens får man fälla ett vuxet hjortdjur eller två kalvar.

I Pargas har 11 jaktlag 63 älglicenser 144 vitsvanslicenser och 7 dovhjortslicenser.

I fjol sköts 76 älgar, 155 vitsvanshjortar och 628 rådjur (rådjuren är inte licensbelagda) inom Pargas jaktvårdsförenings område.

LÄS OCKSÅ: Hjortar och rådjur har blivit ett otyg i skärgården

   Nu siktar man på hindarna

                Rekordmånga hjortar och rådjur skjutna

 

 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter