Förflytta dig till innehållet

Från storstadsvimlet till Houtskär – ”Jag har inte köpt grönsaker i butiken på över 35 år”

Det råder sommarvärme i Västra Saverkeit i Houtskär och inne i köket på gården Smiss håller Janne Göransson på att brygga öl. Han ställer ut ett fat med malt på trappan och funderar på om den ska gå i bokashi-komposten eller inte.

Kristiina Rainio har precis avslutat dagens arbete vid datorn på glasverandan och ska tillbringa resten av dagen ute i trädgården som, speciellt på våren, kräver mycket arbete.

Kvinna i växthus som håller i en kruka med små örter.Tuuli Meriläinen
Salvia. Örter, grönsaker, blommor … Kristiina Rainio har odlat hela sitt liv, också för försäljning. Nu odlar hon bara för sig och Janne och testar nya odlingsmetoder som lämpar sig för den leriga jorden i Saverkeit.

– Jag har så mycket odlingskunskap att mina händer vet vad de gör. Odlandet är inte så jobbigt om man gör saker vid rätt tidpunkt, till exempel då det gäller den mekaniska bekämpningen av ogräs.

Från storstadsvimlet till något mer hållbart

2017 flyttade hon och Jan från Stockholm till Smiss där de bor året om. Tanken var att få mera tid för det som paret anser viktigt: att leva hållbart, ha tid för varandra, att odla och att segla. Gården som är byggd i början av 1800-talet har renoverats med gamla metoder och traditionella material och Kristiina avslöjar att elkonsumtionen under året bara är cirka 4 000 kWh.

De moderna inslagen på gården är främst solpanelerna på taket och elbilen. Tvättar sig gör de i bastun och toaletten är ett utedass.

– Man få ha varma kläder på sig inomhus på vintrarna, säger Kristiina.

Rör inte butikens grönsaker

Hon skyndar att öppna bägge dörrarna till växthuset som däremot håller på att bli alldeles för varmt. Redan i början av maj finns här mängder av plantor som majs, rödbeta, salvia, zinnia, tomater och olika kålsorter som ska planeras ut.

– Jag har inte köpt grönsaker i butiken på över 35 år och vi är helt självförsörjande på grönsaker och bär, säger Kristiina.

Kvinna som sköter små plantor i ett växthus på våren.Tuuli Meriläinen
Odlandet är det som intresserar Kristiina mest och som hon orkar fortsätta med även om hon kanske misslyckas med något.

Odlandet har följt Kristiina hela livet. Ännu för 20 år sedan bodde hon i Järna i Sverige där hon tillsammans med sin förra make drev en stor handelsträdgård med biodynamiska odlingar. Hon har också haft en liknande trädgård nära Nystad i Finland.

– Att odla är en av de viktigaste sakerna jag vill göra. Även om jag misslyckas med något ibland så orkar jag ta tag i saken och försöka på nytt. Jag har lärt mig nya odlingssätt och utmanar mig själv och mina biodynamikertankar, säger Kristiina.

Kvinna som bryter jorden med en bredgrep på våren.Tuuli Meriläinen
Kristiina vill inte störa mikrolivet i jorden för mycket och undviker i det längsta att använda jordfräs.

Den så kallade no dig-metoden passar inte så bra på Kristiinas mark eftersom hon själv inte har tillräckligt med täckmaterial. I stället för jordfräs har hon börjat använda en så kallad bredgrep som är utvecklad för odlingen enligt permakulturens metoder, och den stör inte mikrolivet under jorden.

Lerjorden, som är mycket näringsrik, har sina utmaningar. Till exempel rotfrukterna har svårt att tränga igenom den hårda skorpa som bildas så lerjorden torkar men med bredgrepen har Kristiina fått fina bänkar.

Lagrar tomater till mars

– Det är viktigt att få ihop vinterns mat. Om jag inte lyckas bra med till exempel morötterna så äter vi inte morötter på vintern, men de kan ersättas till exempel med gulbeta. Jag lägger bland annat in mycket pumpor och rotfrukter. Jag har också hittat tomatsorten Ponderosa som kan lagras ända till mars. I mars smakar de inte så mycket längre, men det gör å andra sidan inte butikens tomater heller.

Nytt för i år är quinoa, och jordgubbar är något hon skulle vilja odla i lite större skala än nu.

– Vår mark skulle egentligen räcka till för två familjer, men tiden då jag ville sälja grönsaker är dock förbi. Att odla för försäljning binder en för mycket.

par som sitter på en soffa i ett gammalt hus. mannen spelar fiol.Tuuli Meriläinen
Kristiina Rainio och Janne Göransson ger sig i sommar ut på spelmansturné med storbåten Fina. De är bägge ambassadöre för Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde..

Storbåten Fina är ett annat stort intresse Kristiina värnar om. Den köpte hon och Janne 2017, samma år som de slog sig ner i Houtskär och gifte sig. Med Fina, och tre andra allmogebåtar, åker Kristiina och Janne på musikturné den 24 juni för att fira att Skärgårdshavets Unesco biosfärområde fyller 30 år i år. De är båda så kallade ambassadörer för biosfärområdet och Kristiina fungerar som turnéorganisatör.

I spelmansturnén deltar musiker från Korpo, Kökar och fasta Åland. Janne spelar fiol tillsammans med bland annat Bosse Mellberg, Marianne Maans, Pekka Pentikäinen, Per-Ove Högnäs och Gunnar Sundström.

– Vi börjar på Brunskär den 24 juni, seglar vidare till Aspö, Nötö, Gullkrona, Brännskär och avslutar i Korpoström en vecka senare. Åtminstone på Brunskär jammar vi också tillsammans med det lokala spelmanslaget.

Per-Ove Högnäs storbåt funkar som scen och sittplatser under konserterna.

Seglingen en viktig del av livet

– Seglandet är en stor del av vårt liv och vi skulle gärna segla ännu mer. Visst tar det en del tid att sköta om en träbåt om man är van vid en båt som bara går att slänga i sjön. Med Fina, som är utrustad med bland annat vedkamin och friluftskök, kommer man så nära naturen. Man hör havet och masten som knarrar.

Eftersom storbåtarna i tiderna användes för att transportera bland annat boskap ut till holmarna kommer man in i nästan alla naturhamnar eftersom de kräver så lite vatten under kölen. Kristiina har, som hon säger, alltid seglat med allmogebåtar.

– Som ung råkade jag förälska mig i en båtbyggare, och kärleken till allmogebåtarna blev kvar!

Kristiina Rainio

  • Ålder: 61 år
  • Från: Åbo, bor på gården Smiss i Västra Saverkeit i Houtskär.
  • Familj: maken Janne Göransson och två katter, har snart också ankor.
  • Arbetar som: socialarbetare inom barnskyddet vid Varha, välfärdsområdet i Egentliga Finland, pendlar till jobbet med buss.
  • Fritid: odlar för eget behov, seglar storbåten Fina.
  • Favoritplats i skärgården: Kälö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter