Förflytta dig till innehållet

Lyx, men inget bling-bling – före detta sjöbevakningsstation i Nagu öppnar dörrarna

Ett stort vitt hus på en öKim Lund
Det totalrenoverade tullhuset från 1700-talet är en bekant syn för alla som seglat eller kört förbi Fagerholm.

En råkall nordanvind drar in genom Storströmmen mellan Korpo och Nagu då jag närmar mig den gamla sjöbevakningsstationen på Fagerholm i Nagu. På bryggan väntar Serena Koivurinta klädd i vindtät jacka, tjocka friluftsbyxor och handskar.

en kvinna står på en helikopterplatta på en ö i skärgården.
Serena Koivurinta som är vd för Captium Havsstjärna har gått upp från bryggan och visar landningsplatsen för helikoptrar som finns på öns högsta punkt.

Koivurinta är vd för Captium Havsstjärna, företaget som sköter den praktiska verksamheten på den fyra hektar stora ön.

I lä bakom husen värmer solen och ger en försmak av den annalkande sommaren. På gården tittar de första narcisserna upp. Det är mitten av maj och ungefär en månad kvar tills de första gästerna anländer.

Ett sjöbevakningstornKim Lund
Familjeföretaget Captium där Serena Koivurinta är delägare i köpte Fagerholm av finska staten för 14 år sedan.

Fastigheten har genomgått en grundlig renovering, men både inomhus och utomhus återstår mycket arbete innan allt är i tipptoppskick, säger Koivurinta.

– Jag måste röja upp efter vinterns stormar, plocka bort allt bråte och gärna plantera lite träd och blommor så att det ser fint ut. Men det är inte så lätt då marken är stenig och hård. Jag vill ändå att det ska se ut som det gör i skärgården.

en kartaMapcreator/Kim Lund
Pilen visar på Snäckö – Fagerholm ligger lite till söder om Snäckö.

Inomhus ska Koivurinta hänga upp gardiner, skruva ihop över 20 stolar, några bord och skåp och se till att allt ser representativt ut.

ett kök med en blomvas på ett bordKim Lund

För fjorton år sedan köpte familjeföretaget Captium holmen av finska staten. Captium är verksamt inom försvarsindustrin och har ett tätt samarbete med Försvarsmakten.

Företaget har också hjälpt Nagu Distillery att komma igång med sitt whiskydestilleri på Kyrkbacken i Nagu.

LÄS OCKSÅ

Fagerholm har främst varit mötesplats för Captium och företagets samarbetspartners. Här har parterna fört konfidentiella förhandlingar med löftet om att det som sägs på ön, stannar på ön.

Enligt uppgift har också militärens specialförband och dykare övat på Fagerholm som har varit stängt för utomstående besökare. Integriteten garanteras av ett likadant övervakningssystem som vid den ryska gränsen.

Ett sjöbevakningstornKim Lund
På översta våningen i den före detta sjöbevakningsstationen finns ett konferensrum med utsikt över havet.
en kvinna står i ett stort rum i ett sjövevakningstorn
Captium Havsstjärnas vd Serena Koivurinta i mötesrummet i sjöbevakningstornet. Här är stämningen helt annan än i ett trist kontor.

Konceptet är i stort sett detsamma nu då Fagerholm öppnar upp för ett nytt kundsegment – inhemska och internationella företagskunder och privatpersoner som vill hyra en egen ö med alla tänkbara faciliteter och garanterad integritet.

– I stället för att hyra ett hus i Alperna kan man komma hit. Här kan företagsstyrelser och ledningsgrupper mötas i lugn och ro på en avskild plats utan att bli distraherade utifrån. Uppstartbolag kan träffa finansiärer och pitcha idéer i en kreativ miljö som är mer avslappnad än ett kontor där man är klädd i skjorta och slips, säger Koivurinta.

ett båthus från insidanKim Lund
Plats för kräftskiva.

Privata grupper är också välkomna för att till exempel ordna födelsedagskalas eller kräftskivor, men det är ingen party-ö för blöta svensexor. Hamnen är inte heller öppen för båtgäster.

en kvinna står vid en köksö och tittar på en lampaKim Lund
I det stora och väutrustade köket finns det gott om plats att tillreda dagens läckerheter. I taket hänger lampor med motiv från Afrika.
Några björksattamar ligger på ett golvKim Lund
I inredningen har det använts mycket material från naturen. De här björkarna ska bli lampfötter.
en kvinna står framför ett pianoKim Lund
I den stora salen kan man ordna en liten konsert.

Inredningen präglas av ljusa färger, naturnära material och mycket trä.

På golvet ligger ett par björkstammar som ska bli lampfötter och bredvid den stora öppna spisen utanför köket står en prydligt staplad vedhög. I taket hänger lampskärmar i afrikansk stil.

– Det ska vara en internationell stämning men samtidigt vill jag lyfta fram den finländska naturen och skapa en hemtrevlig atmosfär med detaljer som man inte hittar någon annanstans.

– Lite lyxigt och exklusivt, men inget Dubai bling-bling.

Vill gästerna ha något extra program eller aktiviteter går det att ordna. Om man har tur och stjärnkocken Michael Björklund råkar vara ledig kan man få honom hit för att tillreda dagens middag.

Man kan paddla kajak och paddelbräda eller köra vattenskoter. Koivurinta planerar också att bygga en bågskyttebana och kanske erbjuda yogalektioner på terrassen.

en stor terrass utanför ett husKim Lund
Här kan det bli aktuellt med yoga- eller pilatesövningar för gästerna.

Den som är sugen på att bada bastu kan göra det i någon av Fagerholms tre bastur: elbastun inne i huvudbyggnaden, den gamla vedeldade bastun eller rökbastun som båda ligger endast ett simhopp från stranden.

en bastu och en badtunnaKim Lund
Förutom den vedeldade bastun finns det en rökbastu och en elbastu på Fagerholm.
utsikt från en strandbastuKim Lund
Från den lilla vedeldade bastun är det kort väg att ta sig ett svalkande dopp.

På Fagerholm har också Korpo Whiskey Society sin hemvist, så för den som är intresserad finns det möjlighet att provsmaka de ädla dryckerna.

LÄS OCKSÅ

De tolv sovrummen har namn efter öar i den åboländska skärgården. Inne i rummen finns detaljer som på något sätt har en koppling till öarnas historia.

En dörr till ettt sovrum står på gläntKim Lund
Alla rum har namn efter öar och platser i skärgården. I Hitisrummet hänger en tavla av ett vikingaskepp.

I Hitisrummet hänger en tavla av ett vikingaskepp och eftersom det växer mycket ljung på Trunsö skiftar tygerna Trunsörummets i lila.

Det finns också en bok om öarnas historia och livet i skärgården. I sju av rummen har tre personer en bekväm sovplats, de övriga är vanliga dubbelrum.

tre bäcker på ett bord i ändan av en sängKim Lund
Kvällslektyr

Koivurinta hoppas att Fagerholm inte enbart ska vara ett sommarparadis som man kommer till för att njuta av soliga dagar och se på vackra solnedgångar.

– Våren, hösten och vintern är också väldigt fina. När frosten lägger sig och sjöröken stiger från havet är det en helt annorlunda upplevelse än på sommaren. Därför är det synd att utländska gäster oftast väljer att åka till Lappland i stället för till skärgården, säger Serena Koivurinta, vd för Captium Havsstjärna.

en kvinna i solglasögon sitter på en terrassKim Lund
Serena Koivurinta bor i London där hon jobbar som bland annat konsult och analyserar investeringsmöjligheter i upppstartföretag. Hon är också med i en riskkapitalfond som fokuserar på kvinnliga företagare.

Rundvandringen är slut och det är dags att kasta loss. Vinden har mojnat och i medvinden värmer solen axlar och rygg. Det blir nog sommar i år också.

Kartan korrigerad 23.6 klockan 17.30

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter