Förflytta dig till innehållet

Yle: Många städer har slutat anlita Esperi Care på grund av brister i vården

En klient kan ha dött på grund av brister i vården på en av Esperis enheter. Foto: SPT


Esperi Care skriver i ett pressmeddelande att de ska se över verksamheten på alla enheter.

Tillsynsmyndigheten Valvira avbröt på fredagen med omedelbar verkan verksamheten vid det privata vårdhemmet Ulrika i Kristinestad. Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat kan en boende ha avlidit på grund av brister i vården.
Enligt Yles uppgifter har det också funnits missförhållanden vid andra enheter som Esperi upprätthåller på olika håll i landet. Yle har pratat med ledningen på kommunernas äldreomsorg.
Borgå stad har till exempel inte anlitat Esperis vårdhem Vuokko sedan hösten. Regionförvaltningsverket i Södra Finland utreder för tillfället verksamheten vid vårdhemmet.
– Under hösten gjorde vi ett rutinmässigt kontrollbesök på Vuokko och fann en del brister där. Vi avvaktar med vad Regionförvaltningsverket kommer fram till innan vi fortsätter samarbetet på nytt, säger Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör vid Borgå stad.
Silvennoinen poängterar att det inte är på grund av att det skulle ha hänt något allvarligt på Vuokko-enheten som staden avvaktar med att anlita vårdhemmet.
– Vi har trots det här kunnat erbjuda en vårdplats till alla som är i behov av vård och kan välja mellan flera enheter. Det är en försiktighetsprincip att vi inte placerar kunder på Vuokko. Om anhöriga är oroliga kan de vara i kontakt med staden.

”Vi kommer att anställa mer personal”

Enligt Yles uppgifter har Esperi förbättrat verksamheten efter att problemen har uppdagats. Till exempel Lahtis och Muurame anlitar igen Esperi Cares tjänster, rapporterar Yle.
I ett pressmeddelande medger Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni att det har funnits brister i verksamheten. Enligt henne ser bolaget över verksamheten på samtliga enheter. Hon medger också att ledningen inte har tagit personalens oro på tillräckligt stort allvar.
– Vi kommer att anställa mer personal. De som jobbar på timlön kommer att anställas och få heltidskontrakt, säger Aarnio-Isohanni i pressmeddelandet.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL, skriver i ett pressmeddelande att kvalitetskriterier måste vara i fokus när vårdtjänster konkurrensutsätts. Genom att trygga finansieringen kan kommunerna köpa kvalitativa tjänster, skriver JHL i pressmeddelandet.
– Situationen på Esperi Care är bara toppen på isberget. Nu är det nödvändigt att regeringen ser över helhetssituationen och vidtar snabba åtgärder, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i pressmeddelandet.
ÅU har tidigare skrivit om att privata vårdhem gapar tomma i Kimitoön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter