Förflytta dig till innehållet

Video från Sossenslagsmålet sprids på sociala medier – skolan och Polisen kan inget göra

Arkiv
skola, pojke

ÅU rapporterade i måndags om ett slagsmål mellan elever i S:t Olofsskolan, som ledde till att polis kallades till platsen.

– Det var lite problem mellan två elever och det blev slagsmål mellan dem. Det handlade om något som hade hänt på fritiden, men som ledde till ett bråk mellan dem också i skolan på måndagen. Det var inte frågan om något större, sade skolans rektor Christer Karlsson till ÅU då.

Han berättade också att tillkallandet av polis numera är en rutinåtgärd vid dylika fall.

Sedan måndagen har en videofilm av incidenten spritts på sociala medier. ÅU har tagit del av filmen, som visar en av parterna liggandes på marken. Hen försvarar sig endast, medan angriparen måttar två ordentliga slag och en spark mot denne innan utomstående ingriper. Klippet visar bara en del av slagsmålet och inte upptrappningen till det hela – men klippet som sprids har formen av en misshandel snarare än ett slagsmål.

Videon delas nu aktivt bland S:t Olofsskolans elever via sociala medier.

”Ärendet är avklarat för vår del”

När ÅU ringer upp Christer Karlsson på torsdagen säger han att skolan har känt till videon sedan i måndags.

– Vi är medvetna om den, men det finns tyvärr ingenting vi kan göra för att hindra att den sprider sig, säger han.

De inblandade i slagsmålet är tillbaka i skolan och Karlsson säger att ärendet för S:t Olofsskolans del är avklarat.

– Lärarna tog hand om slagsmålet på plats. Vi har talat med föräldrarna och försökt medla. Klasslärarna har också haft möjlighet att diskutera händelsen med sina klasser, och har bland annat kunnat diskutera vett och etikett samt laglighet när det gäller vad man kan filma.

Man framför skolbyggnadArkiv/Robin Sjöstrand
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson säger att skolan känner till videon, men att man inte kan göra något för att stoppa den.

Sociala medier är överlag ett fenomen som skolorna får tampas mer och mer med, säger Karlsson.

– Man får egentligen inte filma på skolan, men eleverna gör det ändå. Under de senaste åren, i samband med mobilappen TikTok, har det dykt upp en massa utmaningar som det har blivit populärt att filma och dela. För det kan de få poäng eller något liknande.

Karlsson ger ett exempel:

– Det kan handla om att låtsas snubbla med matbrickan under lunchen, så att hela brickan faller i golvet. Det är sådana dumma saker.

Straffbart att filma och dela ett slagsmål

Från Polisens sida säger kommissarie Juhani Malmberg att man känner till videon, men att man inte kan göra så mycket.

– Vi har fått info om att det finns en video av händelsen och att den sprids, men vi har inte tagit några åtgärder.

Vad brukar Polisen normalt göra i ett sånt här fall?

– Det enda vi kan göra är att försöka få reda på upphovspersonen och försöka ta reda på hur videon har spritts, säger Malmberg.

Den som sprider video där en person blir misshandlad kan enligt kommissarien dömas för antingen spridande av information som kränker privatlivet eller ärekränkning. Det tidigare kan ge böter eller fängelse upp till två år, och det senare böter eller fängelse upp till sex månader.

Filmaren kan dessutom under vissa omständigheter dömas till anstiftan eller medhjälp, till exempel om det kommer fram att filmandet är överenskommet på förhand.

Malmberg säger att lagen ger möjlighet att ingripa i de fall där känsliga videor sprids, men att fallen är svåråtkomliga och att problemet är utbrett.

– Det är till stor del mest ungas dumheter, men trots det är det allvarligt. Unga förstår inte vilka konsekvenser det kan ha, både för offren och för dem själva.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter