Förflytta dig till innehållet

”Vi vet inte riktigt om ni har förstått, men nu räcker det!”

blå debattvinjett till vänster, flera rullstolar i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Vården i Västnyland. För lite drygt två år sedan, 1.10.2022 skrev vi en insändare som publicerades i tidningar och som fick spridning på flera olika sociala medieplattformar. Den berörde läget om nedskärningar och sparåtgärder kring Lojo samjour, och mer specifikt förlossningsavdelningen. Nu, drygt två år senare så tänker HUS stänga förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus över sommaren och begränsa öppettiderna vid Raseborgs sjukhus. Är detta starten för nedstängning?

När vi för två år sedan skrev vår insändare hade vi hoppats på att allting skulle förändras, men nu drygt två år senare sitter vi i samma sits, fast kanske ännu värre denna gång. Besluten som tas påverkar förutom er, också alla andra, unga som gamla. Vi förstår att läget är kritiskt och att man måste lösa det, men är det som ni gör verkligen det allra bästa och framförallt det rätta?

I maj 2010, alltså för fjorton år sedan, stängde Ekenäs BB för gott. Ända sedan dess har verksamheten vid Raseborgs sjukhus hängt på en skör tråd. Ingen har vetat vad som kommer att hända med verksamheten där.

Det tar cirka 45 minuter med bil från Ekenäs till sjukhuset i Lojo. Om jouren i Raseborg nu avslutas får man i fortsättningen ta sig hela vägen till jouren i Jorv, nästan 100 kilometer bort.

Nu, fjorton år senare, har vi i Raseborg ingen aning om vi kan få vård på nära håll redan vid årsskiftet. Redan vid medelsvåra händelsefall men såklart också vid allvarliga händelser vill vem som helst kunna få en snabb och säker vård. Utan jouren vid Raseborg, som har funnits med oss många år, och som vi anser oss trygga med, så kan vi nu behöva förflyttas långa vägar i händelse av olycksfall och den svenska servicen hotas. Allt det här bidrar till att vår hälsa och våra rättigheter äventyras – är det så ni vill att vi ska känna?

På Lojo sjukhus kommer det inte finnas någon förlossningsverksamhet och operationsverksamhet nattetid under sommarmånaderna. Då hänvisas föderskorna istället till Kvinnokliniken i Helsingfors, till Esbo samt till Hyvinge sjukhus. Alla medarbetare erbjuds arbete på annat håll inom HUS, men vill verkligen alla det?

Om vi vill att hela Finland ska vara bebott så måste det finnas tillgång till nära vård för alla!

Ingen vill bo på ett ställe där man vet att om någonting skulle hända, så måste man resa två timmar för att komma till närmaste vårdenhet. Ingen vill bo på ett ställe där man vet att om man ska föda behöver man åka långa vägar.

Den sjunkande nativiteten lyfts fram som ett oroväckande problem, detta är väl inte lösningen?

Nu hoppas vi att det är den sista gången vi behöver skriva en negativt ställningstagande text om just detta problem.

Vi tror på att det beslut ni väljer att fatta är noga genomtänkt och att ni kommer till att inse följderna vid nedskärningarna av våra närsjukhus.

Vi vill verkligen att beslutet ni tar i maj kommer att förbli det rätta, och att liknande diskussioner inte sker igen.

Daniel Hassan
Carolina Friman

Andra årets studerande vid Ekenäs gymnasium

Dela artikeln

En kommentar: “”Vi vet inte riktigt om ni har förstått, men nu räcker det!”

  1. Monica Powell skrev

    Var just i en livshotande situation och fördes med ambulans till Lojo. Vad är dethär för förstahjälp. Om ni har pengar då att betala mediheli eller liknande, som i mitt fall var alternativet, så har Västra Nyland nog bra med pengar. Som nyinflyttad tänker jag att flyttandet hit kanske inte var så smart. Tittar på bostäder redan bort härifrån denna underbara stad Ekenäs.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter