Förflytta dig till innehållet

”Det finns också ett liv utanför huvudstadsregionen – vi förstår inte varför ni väljer att spara pengar från just hälsovården”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. HUS publicerade tidigare i veckan en lista över sparåtgärder som kunde göras inom det område som HUS är ansvariga för.

Sparåtgärderna skulle innebära en nedskärning på vårdtjänsterna i närsjukhusen.

Lojo samjour och därmed även förlossningsavdelningen skulle försvinna, Raseborgs allmänna jour dygnet runt skulle omorganiseras och Borgå skulle förlora sin samjour.

Med den här insändaren vill vi klargöra att besluten som beslutsfattarna tar också påverkar invånarna utanför huvudstadsregionen.

Vi unga har också en åsikt, en åsikt värd att höras. Vi förstår att det behöver sparas och att pengarna måste tas någonstans ifrån, men varför ni just väljer hälsovården förstår vi inte.

Det måste finnas ett annat sätt att spara pengar på, än att försämra våra medborgerliga rättigheter.

Rättigheten ”var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet” äventyras då föderskor och andra som har behov av hälsovården måste förflyttas långa sträckor.

Då det blir långa sträckor så försämras också den sociala servicen. Det blir automatiskt svårare att få service på just svenska då hälsovården koncentreras till huvudstadsregionen.

Då nästan all hälsovård koncentreras till huvudstadsregionen så blir allt inom hälsovårdssektorn stockat och överfyllt. Det blir svårare att få hjälp och speciellt i tid. Personalen inom dessa områden kommer att bli utan arbete och behöver i sin tur åka längre sträckor för att kunna hitta en liknande arbetsplats.

Personalens arbetsförhållanden försämras och arbetsdagarna blir allt längre, är det verkligen så här ni vill ha det?

Vi unga är mer engagerade i samhället och i politiken än vad ni tror. Vi har haft kontakt med flera beslutsfattare för att få vår röst hörd. Bland dem alla, har vi till exempelvis varit i kontakt med SFP:s vice ordförande Henrik Wickström.

Wickström är precis som vi oroade över vad som kommer hända.

Wickström har också diskuterat ärendet inom välfärdsområdes ledning och med beslutsfattare inom HUS.

Patienter tvingas förflytta sig från Jorv till Lojo på grund av utrymmesbrist, hur hade ni tänkt att alla patienter skulle rymmas då Lojos jour och BB försvinner? Först Raseborg och nu Lojo, vad näst?

Daniel Hassan

Carolina Friman
Första årets studerande i Ekenäs gymnasium

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter