Förflytta dig till innehållet

Vi glesbygdsboare vill ha vår post!

Åbo Underrättelsers logo

Postens utdelning. Christer Friis hade (ÅU 31.12.2022) en öppen fråga till posten om tidningsutdelningen i glesbygden.

Svaret han fick, av Hannu Riihimäki, regionchef för Postis produktion i sydvästra Finland, var i mitt tycke märklig. Riihimäki skrev: ”Vad gäller postis ansvar för utdelningen i glesbygder är brev och kort som är försedda med frimärke försändelser som omfattas av de samhällsomfattande tjänsterna, vilket innebär att Posti enligt lag ansvarar för att dela ut dem. För närvarande har Posti enligt postlagen skyldighet att i områden utanför tidningsutdelningsområdena dela ut och samla in brevförsändelser som omfattas av de samhällsomfattande tjänsterna fem vardagar i veckan.”

Utdelningen av dagstidningar och tidskrifter samt reklam omfattas inte av den skyldighet att leverera samhällsomfattande tjänster som föreskrivs i postlagen, utan verksamheten är en helt komersiell affärsverksamhet som drivs på marknadens villkor.

Vi glesbygdsboare har alltid sett prenumererade dags- och veckotidningar som post, vilka liksom brev och kort ska komma i postlådan dagligen. Tidningarna betalar höga postavgifter och borde kunna kräva att utdelningen fortsätter som hitills.

Dessutom har ju Posti, enligt Riihimäkis svar, bevisligen brutit mot postlagen då man inte delar ut brev två dagar/vecka. Dessa dagar får vi enbart tidningarna.

Skulle det nu inte vara själ att ändra postlagen så att glesbygdens tidningsutdelning tryggas?

Efter mitt föregående mejl 25.7.2022 drog Posti tillbaka sitt förslag, om ”vuoropäiväjakelu” för alla andra områden förutom Velkua.

Nu har man då tydligen enligt Friis återupptagit agendan.

Om Posti inskränker på tidningsutdelningen betyder det att vi i glesbygden inte längre kan prenumerera på de för oss så viktiga dagstidningarna. Alla vi äldre har inte kunskap och vilja att läsa tidningarna digitalt.

Pensionärsklubben Festingarna i Nagu
Yngve Lindqvist
Ordförande, samt medlem i äldrerådet i Pargas stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter