Förflytta dig till innehållet

Vattnet i Lillån undersöks – kan ha förorenats i släckningen av avfallsbranden i Toppå

Rökpelaren syntes till Åbo centrum. Foto: Emma Strömberg


Myndigheterna följer upp miljöeffekterna av lördagens brand i en stor hög byggavfall på Toppå avfallscentral.
Inga hälsofarliga ämnen tros ha släppts ut i naturen till följd av branden, men Lillåns vatten och områdets dagvatten ska ändå granskas. Tills vidare avråder NTM-centralen från att bada i Lillån och att använda vattnet därifrån för hushållsbruk.
Det var på lördagsmorgonen som Ekopartnerit Turku Oy:s avfallshög började brinna. Brandavfallet transporteras nu till Fortums kraftverk i Riihimäki.
Materialet som brann består i huvudsak av paff, plast och lite trä. Sammanlagt fanns kring 3 600 ton avfall på området, varav 1 600 ton brann. Man tror inte att några hälsofarliga ämnen har släppts ut. Till exempel är PVC-plasten förhandssorterad och förvaras åtskild från det material som omvandlas till bränsle.

Stora mängder vatten användes för släckning

För släckningen användes stora mängder vatten, som sedan åkte via dagvattennätverket till Lillån.
För att se om vattnet fört med sig farliga ämnen från branden har man tagit vattenprov vid avloppet och på fyra olika ställen i Lillån. De första resultaten visar att tarmbakterier och syreförbrukande ämnen kommit ut i ån via dagvattennätverket. Fler resultat kommer att komma under de närmaste dagarna.
Under tisdagen granskades Lillåns stränder. Inget avvikande, såsom döda fiskar, observerades. Vid S:t Marie kyrkobro, Korois bro och Tengströmsgatans bro kunde man känna en svag, men tydlig bränd lukt.
Man misstänker att släckningsvattnet inte hade kommit tillräckligt långt då de första proven togs i söndags. Nya prov togs under torsdagen. Tills vidare ska man inte bada i Lillån eller använda vatten därifrån som hushållsvatten.
Ekopartnerits miljötillstånd kommer också att granskas på nytt till vissa delar, till följd av branden. Ekopartnerit har bevakat området dygnet runt på grund av risken för att branden tar ny fart.
Det här är inte första gången som Lillån granskas efter en brand på Toppå avfallscentral. 2.8.2017 rapporterade ÅU om att fiskar dött i ån på grund av en liknande brand.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter