Förflytta dig till innehållet

Fiskar har dött i Vähäjoki efter branden i Oriketo

På måndag fick NTM-centralen larm både av förbipasserande och av räddningsverket om döda fiskar i ån Vähäjoki i Åbo. Observationerna hade gjorts ungefär 200 meter uppströms från bron på Tengströmsgatan i Oriketo. Det låg också en oljehinna över vattnet.

Kimmo Pakarinen på NTM-centralen säger att det handlar om tiotals fiskar som har dött enligt de uppgifter de fått.

Branden på behandlingsstationen för sopor förra fredagen antas i alla fall vara en delorsak till fiskdöden. NTM-centralen har tagit vattenprover från tre ställen i Vähäjoki för att undersöka orsaken till att fiskarna dött och kopplingen till branden i Oriketo.

Analysen av vattenproverna är inte klara ännu, men det man redan vet med säkerhet är att syrehalten i vattnet har varit väldigt låg. Det har antagligen orsakat fiskarnas död, eller i alla fall varit en delorsak, säger Pakarinen.

Under det utdragna släckningsarbetet användes stora mängder vatten och också släckningsskum. NTM-centralen tror att de är de kemiska föreningar som fanns i släckningsvattnet, och som runnit ner i Vähäjoki, som har orsakat fiskdöden.

Åbos miljöhälsovård uppmanar alla att undvika att simma i Vähäjoki och använda vattnet från ån för bevattning. Hälsoinspektör Satu Ylhäinen säger att uppmaningen gäller för den här veckan tills de fått provsvaren från NTM-centralen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter