Förflytta dig till innehållet

Valförbundet betyder koncentration av SFP-röster

Åbo Underrättelsers logo

I det kommande valet beräknas Svenska folkpartiet SFP och Samlingspartiet tillsammans få in 25 kandidater av 79 i det kommande fullmäktige för välfärdsområdet. Det kunde poängteras att valförbundet är tekniskt och betyder inte att SFP och Saml har likadana linjer politiskt gällande SOTE-ärenden.

Denna beräkning av invalda baserar sig på valresultatet i senaste kommunalval med beaktande rösterna i alla 27 kommuner i Egentliga Finland för SFP och Saml.

Varför skriver vi tillsammans? Därför att vi utgör ett valförbund. Alla röster för dessa två partier räknas ihop och utgör grunden för hur många vi får in invalda tillsammans i valförbundet.

SFP:s målsättning är att få in sex kandidater av dess 25 och då måste dessa kandidater få cirka 1 000 röster var, varken mycket mera eller mycket mindre. Det totala röstetalet ger relationstalet åt den som fått mest röster och därefter räknas relationstalet för var och en i den ordning de fått personliga röster. Därför måste SFP:arnas röster fördelas jämt så att minst sex personer får ett relationstal som betyder inval

Komplicerat? Jo, det är komplicerat men hänger samman med den valmatematik som ger SFP högsta möjliga antal invalda och högsta möjliga inflytande i kommande fullmäktige.

Får exempelvis tre SFP:are 3 000 röster var så blir de säkert invalda och sprider sig då de övriga 2 000 rösterna på våra övriga SFP kandidater så går rösterna till spillo. Detta baserar sig på SFP:s röster i kommunalvalet. Tänk, i förra riksdagsvalet fick endast fem personer över 1 000 röster.

Vi måste alltså fördela rösterna jämnt på sex kandidater. Därför talar vi om huvudkandidater.

På SFP:s kandidatlista finns Åbobon, Kimitobördige medlemmen i Sjukvårdsdistriktets styrelse (Niklas Guseff), Seniorernas ordförande med långvarig erfarenhet i socialnämnden i Åbo (Kjell Wennström), nyvalda ordförande för Åbo Akademis Studentkår och därutöver medlem av socialnämnden i Åbo med mental hälsa som specialområde (Veera Granroth).

Vidare kandiderar SFP:s mest lysande politiker i S:t Karins med lång erfarenhet av kommunalt och privat socialarbete (Åsa Gustafsson), SFP-kretsen ordförande med sjukskötarutbildning (Regina Koskinen) samt ytterligare skärgårdens taleskvinna med långvarig erfarenhet av social- och hälsovårdsfrågor i Pargaspolitiken (Merja Fredriksson).

Genom att fördela rösterna jämnt på dessa kandidater garanterar vi det svenska inflytandet i välfärdsområdets fullmäktige.

Dela artikeln

5 kommentarer: “Valförbundet betyder koncentration av SFP-röster

 1. Anders Laurén (Pargas) skrev

  Till Satu Zwervers kommentar om att övriga SFP-röster hjälper Samlingspartiet. Övriga SFP-röster hjälper nog SFP också eftersom alla kandidater i valförbundet då får högre jämförelsetal som kan vara avgörande då de sista platserna för inval avgörs. Sista platsen kan vara en SFPare!

 2. Roger Hakalax, medlem i SFP kretsstyrelse skrev

  Vill korrigera, Kimitoöns SFP:s kandidat, huvudkandidat Carita Backas är tydligen glömd från insändaren. En koncentration av våra röster i valet till 5-6 kandidater garanterar ett lyckat val för SFP. Kom ihåg att rösta.

 3. Satu Zwerver skrev

  ”Får exempelvis tre SFP:are 3 000 röster var så blir de säkert invalda och sprider sig då de övriga 2 000 rösterna på våra övriga SFP kandidater så går rösterna till spillo. ”
  Ingen SFP-röst går till spillo. Dom hjälper alla Samlingspartiet. Så funkar valmatematiken i valförbund.

 4. Jan Drugge skrev

  Undrar i vilket forum det har fattats beslut om vem som är SFP:s ”huvudkandidat” ? Utöver dessa nämnda kandidater finns det många andra duktiga ”huvud/toppkandidater” man kan ge sin röst åt från SFP:s kandidatlista.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter