Förflytta dig till innehållet

Upprop till Sandra, Niklas, Kjell och andra kandidater i Åboland

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Jan-Erik Ingwall varnade i ÅU (16.2.2023) insiktsfullt för risken att man hellre blundar än ser vår tids verkliga katastrof, Ukrainakriget, i vitögat. Jag håller med honom.

Jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien, hur enorma skadorna i människoliv och egendom än varit, går jag inte in på här, uppmanar bara alla och envar att efter bästa förmåga stöda hjälporganisationerna.

Och jag vill inför riksdagsvalet styra in detta med kriget på ett konkret plan för oss här i eller vid sydvästra skärgården: ett demilitariserat Åland är ett hot mot Sveriges och Finlands säkerhet. Om Åland inte var demilitariserat skulle dess försvar vara mycket mera tryggat än idag.

Åland ligger strategiskt väldigt lämpligt för den militärmakt som vill komma åt att med (förhållandevis billiga) medeldistansrobotar bomba Stockholm och Åboregionen.

Det är i första hand ålänningarnas egen, vår skärgårds och våra Dragsvikutbildade reservisters säkerhet som ett demilitariserat Åland är ett hot mot.

Finns det någon som på allvar tillåter sig tro att en Putin skulle dra sig för att besätta Åland för att det finns ett hundra år gammalt avtal att det är demilitariserat – ett avtal som Ryssland inte skrivit under?

Vi får inte blunda för det militära faktum att det kostar mindre blod att försvara än anfalla. Vi får inte blunda för att blodet i Ålands fall skulle gjutas av främst Dragsvikutbildade finlandssvenska reservister. Vi får inte blunda för att det är finlandssvenska reservister som skulle göra det livsfarliga grovjobbet att återta ett Åland därifrån en militärmakt bombarderar Stockholm och Åbo och skärgårdarna.

Vi får inte blunda för att ett demilitariserat Åland bjuder potentiella invaderare till dukat bord.

Jag ber nu riksdagskandidaterna i Åboland redogöra för huruvida de tänker blunda för denna hemska eventualitet, eller aktivt göra något för att minimera risken för att Åboland och dess befolkning och reservister blir livshotade. Jag kommer själv inte att rösta på en blundare – jag vill ha en omdömesgill åbolänning i riksdagen.

Det är ju förstås lättast att vifta bort eller tiga om faror. Väljare ska väl inte behöva höra på ”domedagsprofetior”. Men för ett år sedan såg vi att de ”pessimistiska” lägesanalyserna allt sedan 2014 haft rätt, fastän till exempel Jarmo Lindberg , pensionerad försvarsmaktsbefälhavare, blev överraskad av anfallet 24.2.2022, som han senare medgivit. Lite på samma sätt som då väst år 1939 inte ville lyssna på dem som varnade för Hitler och för krig. ”Ingen kunde ju vara så vansinnig att han startar ett krig”. Men krig blev det.

Magnus Gräsbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter