Förflytta dig till innehållet

TS: 800 nya parkeringsplatser till Kuppis – kritiserad affär ger resultat

ÅU-foto

ÅU-foto

Bakom Neo-sjukhuset i Kuppis ska ett nytt parkeringshus byggas. ÅU-foto


När fullmäktige i Åbo för två veckor sedan efter omröstning beslöt sälja stadens social- och hälsovårdsfastigheter till svenska fastighetsbolaget Hemsö var ett villkor att Hemsö investerar i projekt i Österås och Kuppis.
De planerna börjar nu ta form, skriver tidningen Turun Sanomat.
Hemsö köper 34,8 procent av fastighetsbolaget Turun Teknologiakiinteistöts aktiestock.
Affären går loss på 50 miljoner euro och Hemsö blir storägare i bolaget, strax efter Åbo stad som äger 35,4 procent av aktierna i Turun Teknologiakiinteistöt.
Till Turun Sanomat säger Turun Teknologiakiinteistöts vd Mikko Lehtinen att affären möjliggör investeringar på mellan 150 och 200 miljoner euro.

Nya p-platser, nya fastigheter

Bland annat kommer man att lösa parkeringsproblemet i Kuppis genom att bygga ett parkeringshus med 600-800 platser bakom sjukhuset Neo.
Dessutom ska fastigheter renoveras och nya kontorslokaler byggas.
Åbo yrkeshögskola kan också vänta sig tiotusentals nya kvadratmeter när Turun Teknologiakiinteistöt utvidgar i Kuppis och Österås.
Lehtinen kallar affären för en injektionsspruta för den vetenskapspark som planeras i bägge stadsdelarna.

Kritiserad affär

Beslutet att sälja stadens social- och hälsovårdsfastigheter till Hemsö för 130 miljoner euro föregicks av en lång debatt i fullmäktige.
Kritiken var hårdast från Vänsterförbundets och Centerns håll.
Vänsterförbundet kritiserade förespråkarna för att tänka mera på stadskoncernens ekonomi än på Åbobornas intressen.
Affären minskar också landskapets alternativ om social- och hälsovårdsreformen blir av, argumenterade Li Andersson, i och med att staden blir kvar som hyresgäst i fastigheterna.
Det elvaåriga avtalet kostar staden drygt 116 miljoner euro i hyra och om reformen förverkligas tar landskapet över hyresavtalet.
Centerns Pauli Kossila antydde att det är de små cirklarna i Åbopolitiken som igen ligger bakom en stor fastighetsaffär och syftade på att socialdemokratiska fullmäktigeledamoten Seppo Lehtinen är Mikko Lehtinens far.
Den här kommentaren kallade Lehtinen för ovärdig fullmäktige.
LÄS OCKSÅ:
Åbo säljer viktiga vårdfastigheter till svenskt bolag
Chockhöjning av p-avgifter förargar anställda i Kuppis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter