Förflytta dig till innehållet

Chockhöjning av p-avgifter förargar anställda i Kuppis

 

Förargade. Johan Nyman och Anne Eriksson jobbar båda i Biocity i Kuppis. De är upprörda över att Q-Park chockhöjt parkeringsavgifterna på parkeringsområdet de anlitar. Foto: J-O Edberg

–Det är brutalt att höja parkeringsavgiften på det här viset. Avgiften har mer än fördubblats jämfört med tidigare.
Anne Eriksson och Johan Nyman är förargade över att företaget Q-Park har höjt parkeringsavgifterna på parkeringsområdet där de brukar ha sina bilar parkerade under arbetsdagen.

Båda är universitetslärare vid Åbo Akademi och jobbar i Biocity i Åbo teknologicentrum, ett stenkast från det aktuella parkeringsområdet vid Lemminkäinengatan 9.

–Det är inte bara vi som är upprörda över chockhöjningen. Våra kolleger på jobbet som anlitar bilparkeringen är också förargade. Och jag kan tänka mig att också många andra som jobbar i Kuppis känner likadant, säger Nyman.

Många togs på sängen när Q-Park i början månaden höjde avgifterna i Biocitys källarparkering och på parkeringsområdet snett över gatan.

Innan höjningen kostade en korttidsparkering på uteområdet 20 cent i timmen medan man betalade sju euro för 12 timmar.

Nu kostar korttidsparkeringen tre euro i timmen, och dagsavgiften har höjts till 15 euro.

Foto: J-O Edberg

–Det är verkligen brutalt. Jag är beredd att betala för bilparkeringen, men jag vägrar betala 15 euro om dagen, säger Eriksson, som bor i Pargas.

För det mesta pendlar hon med buss, men emellanåt är hon beroende av bilen.

–I fortsättningen blir jag tvungen att lämna bilen längre bort och får börja promenera till jobbet. Det är mycket ont om parkeringsplatser i området, bristen på p-platser har aldrig varit så stor som vad den är nu, säger Eriksson, som jobbat i 20 år i Kuppis.

Både Eriksson och Nyman förundrar sig över att parkeringsplatser tagits ur bruk längs flera gator i närliggande områden till teknologicentret.

–Längs Industrigatan och på gatorna nära Old Mill har det blivit förbjudet att parkera. Varför slussar man på det här sättet bilisterna till Q-parks parkeringsområden, säger Nyman.

En orsak till den akuta bristen på parkeringsplatser att flera parkeringsområden tagits ur bruk till följd av de många byggnadsprojekten i Kuppisområdet.

Utbyggnaden av ÅUCS och byggandet av OP-gruppens privatsjukhus har gjort att flera hundra p-platser tagits ut bruk.

Ytterligare 200 parkeringsplatser mellan Lemminkäinengatan och Joukahainengatan har tagits ur bruk i höst till följd av att byggandet av Yrkeshögskolans nya campusområde startar.

Det har ökat trycket på parkeringsområdet vid Lemminkäinengatan 9.

Slukar mera pengar. P-avgifterna i Q-Parks parkeringsautomat vid Lemminkäinengatan 9 har justerats rejält uppåt.

Den akuta bristen på parkeringsplatser i området är enligt projektchef Matias Laine vid parkeringsbolaget Q-Park huvudorsaken till att man höjt parkeringsavgiften i Biocitys källare och vid p-området på Lemminkäinengatan 9.

–Situationen är mycket besvärlig. Bristen på parkeringsplaster blir bara värre. P-avgifterna på det aktuella området har varit förmånliga och många utomstående har parkerat på området, bland annat folk som rest till Helsingfors. Därför har vi höjt avgifterna ordentligt, säger Laine.

Han är medveten om att höjningen förargar folk.

–Jag förstår att folk reagerar. Men tyvärr finns det inga andra metoder som vi kan hantera situationen med.
Några höjningar av p-avgifterna på de övriga parkeringsområdena som Q-Park övervakar i Kuppis är däremot inte aktuella, säger Laine.

–Men vi följer med läget hela tiden. Situationen är som sagt mycket besvärlig.

Största delen av parkeringsområdena i Kuppis som Q-Park övervakar disponeras av fastighetsbolaget Åbo teknologifastigheter.

Bolaget äger majoriteten av fastigheterna i Åbo teknologicentrum och disponerar för tillfället över cirka 1 500 parkeringsplatser.

Mikko Lehtinen, vd Åbo teknologifastigheter, ser ingen större dramatik i chockhöjningen.
–P-avgifterna på området vid Lemminkäinengatan har varit mycket förmånliga. Tidigare var parkeringsavgifterna till och med billigare än priset för ett månadskort. Nu har vi justerat saken.

Vad säger du till dem som drabbas ekonomiskt av höjningen?

–Lämna bilen hemma och ta bussen i stället. Man kan också skaffa ett månadskort. Kortet gäller på alla våra parkeringar. Platser finns, det brukar för det mesta finnas lediga rutor på våra parkeringsområden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter