Förflytta dig till innehållet

Tom Hildén: Det är en ära att få ta över på Gullkrona

Anja Kuusisto
en köksmästare bakom disken

Anja Kuusisto

Skärgårdsvän. Tom Hildén vars företag Matglad har sitt högkvarter i Manegen i Pargas (i bild) ska i sommar sköta matserveringen på Gullkrona. Foto: Anja Kuusisto


Att komma till Gullkrona gästhamn och matservering ska kännas som att komma hem.
Så beskriver cateringföretagaren Tom Hildén det uppdrag han har fått av Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta.
– Hemkänslan fanns alltid där, när man besökte Erikssons på Gullkrona. Därför är det stora stövlar att kliva i när vi ska försöka få till den känslan, säger Tom Hildén som hann tveka en stund när Herlin gav honom det här erbjudandet.
Som cateringföretagare har Hildén länge samarbetat med Qvidja slott, redan under gårdens förra ägare. Efter att Herlin köpte Qvidja har Hildéns uppdrag på Qvidja bara ökat.

Logistiska utmaningar ger spänning åt matplaneringen

Herlin visste därför vilken skruv han skulle dra i när han sa att Tom Hildén tycks vara i sitt esse ju knepigare situationer det än blir, och när de logistiska utmaningarna är stora.
Det är de på Gullkrona, den omtalade pärlan bland åboländska öar.
Hur beräknar man ingrediensmängder dit, till en brygga långt borta från alla fasta förbindelser?
– Det blir ingen fin restaurang utan ett skärgårdsställe där man får dagens rätt, kan köpa rökt fisk, och gärna säljer vi lokal fisk om det går att få, säger Hildén.
– Det känns som ett stort ansvar att förvalta den tradition och stämning som fanns på Erikssons tid, intressant ska det bli.
Familjen Eriksson måste lägga ned verksamheten på Gullkrona 2008 på grund av sjukdom och sålde stället till Herlin år 2016.
– Under 1990-talet då jag jobbade på Strandbo brukade vi ta grupper till Gullkrona och jag minns stämningen ändå från den tiden, säger Hildén.
Själva gästhamnen på Gullkrona ska Pargasföretagaren Ben Rosenlund handha, det är matsidan Hildén ska sköta.

Mobil matfixare för många

Strandbo-åren gav Hildén lärpengar om den mångsidiga branschen, där cateringen med familjefester – allt från bröllop, dop, födelsedagar till begravningar – blivit hans huvudsyssla i dag.
Företaget Matglad är bekant för många Pargasbor, och inte bara dem.
– Vi har varit i Helsingfors, Hangö, var häromdagen på båtvarvet i Runsala och så vidare. I lastbilen finns ett mobilt kök och finns det kök dit vi kommer har vi också alternativet med en släpvagn som är en kylvagn.
Manegen i Pargas är högkvarteret för företaget, en lokal som Hildén hyr av Nordkalk.
– Det är inte så vanligt att cateringföretag har egna kärl för stora folkmängder, men vi klarar av dubbla trerättersmiddagar för 300 pers, vi har kärl för 600. Det har visat sig vara en bra investering, också om kärl hela tiden går sönder.

Vill gärna vara på Gullkrona, så mycket som möjligt

Eftersom Tom Hildén är en företagare med tusen järn i elden frågar jag hur mycket han själv tänker hinna jobba på Gullkrona?
– Så mycket som möjligt, men det är klart att jag har åtaganden här som jag måste sköta. Sex anställda ska jobba enligt vecka-vecka-system på Gullkrona men jag försöker också vara där mycket, jag gör det gärna.
Det låter nästan poetiskt när han beskriver Gullkronas stämning, så här säger han:
– På Gullkrona är man framme när man stiger i land.
Exakt tidpunkt för när Gullkrona öppnar säsongen är inte fastslagen, men åtminstone juni, juli och augusti ska serveringen vara öppen enligt Hildén.
ÅU återkommer till Gullkrona och en intervju med Ben Rosenlund som ska driva gästhamnen senare.

Tom Hildén

Född och uppvuxen i Pargas. Bor i Pargas.
Familj: Sambo och fyra barn i åldern 12–23. Barnen Oliwer, Oliwia, Odwar och Odelia heter Bäcklund i släktnamn efter sin mor.
Utbildning: Servitör från restaurangskolan på Åland, som han varmt berömmer. Merkonom.
Yrke och bakgrund: Driver cateringföretaget Matglad sedan 2005. Har tre fast anställda och brukar temporärt anställa fler vid behov. Cateringen är huvudsysslan för företaget vars högkvarter finns i Manegen i Pargas. Samarbetar också med tre K-affärer (Pargas, S:t Karins och Hirvensalo, Åbo) med att göra färdiga matportioner.
Jobbade innan det egna företaget sju år på Strandbo Group och tog 2001 över golfrestaurangen i Pargas efter Strandbo. Avstod från den i samband med Matglads grundande.
Fritid: Den är ganska noll för jobbet är en livsstil. ”Jag har gett ett nyårslöfte om att hålla söndagar lediga, men det går sisådär”.
Favoritmat/ingrediens: Fisk. Gös och abborre främst. Bland kötträtter rådjur.
Matinspiratör: Min mormor som dog 1994. Hon var småbrukare på Kapellstrand och hade inte råd med dyra ingredienser men lagade bland annat härliga kåldolmar och plommonkrämer.

 
LÄS OCKSÅ:
Ben Rosenlund blir hamnvärd för Gullkrona gästhamn: Miljötänk ska genomsyra gästhamnen
Att förvalta Qvidja är en miljöinvestering

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter