Förflytta dig till innehållet

Svenska Yle: Inspektörer och befälhavare dömda för mutförseelse – Viking Line kommer att överklaga domen

Pressbild/Viking Line
Fartyg på havet

Två fartygsinspektörer och en befälhavare vid Viking Line döms till dagsböter för mutförseelse. Huvudförhandlingen fördes i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan.
Svenska Yle skriver att orsaken till brottet är en middag som två inspektörer från Transportstyrelsen blev bjudna på efter en inspektion på fartyget Cinderella. Incidenten skedde under hösten 2017.
Ursprungligen var det Viking Lines anställda som själva som slog larm om mutmisstankarna på grund av en oro om att inspektionerna inte förs som de ska.
Både befälhavaren och inspektörerna dömdes till dagsböter på grund av middagen som var värd dryga 40 euro per person. Fyra personer deltog i middagen ombord på Viking Cinderella.
De två inspektörerna döms till 50 dagsböter på cirka 37 euro för tagande av muta. Befälhavaren döms till 50 dagsböter på cirka 55 euro för givande av muta. Alla har nekat till brott.
Svenska Yle skriver att man under förhandlingarna fäste stor vikt vid vad som klassas som en måltid av vardagliga mått. Försvaret underströk också att det är brukligt och traditionsenligt med så kallade arbetsluncher efter en inspektion för att utbyta erfarenheter.
Det som inspekterades på fartyget var säkerhet och arbetsmiljö.
Viking Line sände senare på fredagen ut ett pressmeddelande om domen. Rederiet påpekar att middagen intogs efter avslutat arbete – ”för att i lugn och ro avsides, kunna diskutera och växla erfarenheter kring olika frågor gällande sjösäkerheten”.
– Vi är helt övertygade om att vår befälhavare genom detta inte har försökt att påverka tjänstemännen eller resultatet av inspektionen på något sätt. På grund av åtalet har vi dock uttryckligen skärpt instruktionerna kring motsvarande situationer, skriver Viking Line.
Enligt rederiet är samtliga medarbetare väl insatta i de regelverk som gäller, både svensk lagstiftning och interna policys.
–  Det framgår även av domen att vår befälhavare genom middagen inte har försökt att påverka tjänstemännen eller resultatet av inspektionen på något sätt. Domen strävar snarare till att generellt skydda allmänhetens tilltro till att all myndighetsutövning utförs korrekt, och det är givetvis också i Viking Lines intresse. Viking Line har fortsatt fullt förtroende för befälhavaren.
SPT/ÅU
11.10.19 kl 17.40: Artikeln förlängd med Viking Lines uttalande.

Läs också:

27.9: Fartygsinspektörer misstänks ha tagit emot mutor av Viking Line

Dela artikeln

En kommentar: “Svenska Yle: Inspektörer och befälhavare dömda för mutförseelse – Viking Line kommer att överklaga domen

  1. Tom Nurmi skrev

    Löjliga anklagelser och dom. Tänk att man blir åtalad för att ha bjudit eller bjudits på middag ombord på ett fartyg man besöker. Inom industin har det genom tiderna ju varit nästan självklart att man vid liknande tillfällen bjuder eller bjuds på en bit mat. Inte låter sig några inspektörer påverkas av en sådan traktering. Tänk att en domstol kan syssla med sådana småsaker…
    Skulle någon stjäla mat för 40 Euro vore det ett brott…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *