Förflytta dig till innehållet

Svenska Stuzzi vill få folk att dansa till tropisk fruktdisco

Katarina Pada
Linus Hasselberg är ingen gröngöling i musikbranschen. Under artistnamnet Stuzzi är hans främsta syfte att skapa musik man kan dansa till, i ett virrvarr av karibiska och latinamerikanska genrer.

– Allt är tillåtet, så länge det får folk att dansa. Det är Stuzzi i ett nötskal.

Linus Hasselberg, alias Stuzzi, är den musikartist som många festivalbesökare ser fram emot under fredagen på Åbofestivalen Ilmiö. Då jag frågar andra besökare vad de absolut inte får missa, är det nästan komiskt att alla nämner Stuzzi.

Då Hasselberg kliver upp på Brinkalascenen tillsammans med sin lillebror, trummisen Hannes Hasselberg och keyboardisten Ima Baeza Bilgin i den sena fredagskvällen är gården redan fylld av hundratals danssugna.

Och dansar, det gör publiken mer än gärna då trion börjar spela.

Ilmiö/Milla Ilkamo
Spexigt. På Stuzzis spelningar är det livat, och det hör inte till ovanligheterna att Linus Hasselberg kliver ut bland publiken mitt i låten.

Kort därefter stängs de tunga portarna till gången som förenar innergårdarna. Ordningsvakterna ser till att folkmängden inte överskrider det tillåtna maxantalet. Alla får helt enkelt inte plats.

– Hoppla, hoppla! ropar Stuzzi mellan riffen, och första raden studsar i takt med musiken.

Den energiska gruppen charmar publiken på nolltid med en blandning av disco, house, cumbia, funk och rave. Låtarna är uppkallade efter olika frukter, och det är en tropisk och nästan karnevalaktig stämning i sommarnatten.

– Det ska vara somrigt och färgglatt, jag vill skapa den där stämningen som är vardag i Karibien och Latinamerika. Det är ofta så uppstyrt och stelt på våra breddgrader. Med min musik vill jag uppnå den där spontaniteten och karnevalstämningen, säger Stuzzi.

PublikhavIlmiö/Milla Ilkamo
Portarna mellan Brinkala och Konstens hus innergårdar måste stängas då Stuzzi började spela. Publikkapaciteten var fylld till bredden.

Trots att Hasselberg hållit på som Stuzzi i endast ett år har han redan hunnit med mycket. Med en bakgrund som producent och musiker i otaliga projekt är det inte musikbranschen något nytt för honom, det är närmast genren som ser annorlunda ut än tidigare.

Stuzzi har blivit något av ett fenomen inom den stockholmska klubbscenen. Spelningen på Ilmiö är den första i Finland, och dessutom Hasselbergs första besök i grannlandet.

– Min agent ringde en dag och undrade om jag vill åka till Finland och spela, jag blev genast taggad, säger han.

Bandet har precis uppträtt i Italien. Nästa anhalt är festivalen Heim i Trondheim i Norge, sedan väntar några spelningar i hemlandet.

Ilmiö/Milla Ilkamo
Fruktigt och tropiskt. Det var intensivt dansande på Brinkalagården under Stuzzis gig. I låtarna nämns bland annat papaya, mango, banan, passionsfrukt.

Hur kommer det sig att du föll för just karibisk och latinamerikansk musik?

– Det har alltid tilltalat mig på något sätt. Jag har bott i Spanien och rest i Latinamerika, och jag lärde mig spanska rätt tidigt. Jag bara gillar det stenhårt, säger Hasselberg.

När han får frågan om vilken som är den bästa frukten är svaret självklart.

– Passionsfrukt! Det är som en mussla, nästan något levande. Och så är smaken så stark och somrig, precis som jag försöker göra mina låtar.

Efter dryga 50 minuter av eklektisk livemusik tackar Stuzzi för sig och kliver av scenen. Kvar blir publikhavet av människor som tittar leende omkring sig. Den bubbliga och färgglada musiken verkar ha fungerat som det var tänkt.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter