Förflytta dig till innehållet

Bystämning i urban miljö – gratisfestivalen Ilmiö fortsätter i dag

Katarina Pada
Festivalbesökare på innergård
Festivalen Ilmiö fortsätter ännu under lördagskvällen på Brinkala och Konstens hus innergårdar i Åbo.

Det fullkomligen myllrar av liv och skratt på Brinkalagården och innergården till Konstens hus i Åbo. Musik- och konstfestivalen Ilmiö har tagit över gårdarna och en del av de omkringliggande utrymmena, och hundratals personer har hittat hit.

Regelrätta spelningar varvas med video, estradpoesi och konst i två dagar, fredag och lördag. Utöver två musikscener utomhus breder programmet ut sig i två källarlokaler och en inomhusscen.

Festivalen ordnas för tredje gången på detta område, och är gratis besökarna för andra gången.

– Själva platsen är en stor inspiration för oss. Så har det egentligen alltid varit, att vi utgår från omgivningen för varje festival vi ordnat, säger Salla Karvonen, ansvarig producent för årets Ilmiö.

Ilmiö/Milla Ilkamo
Gillar bystämningen. Salla Karvonen har jobbat med Ilmiö sedan 2013.

Ilmiö ordnades för första gången 2009 på Uittamo danspaviljong. Åren 2014–2016 omvandlades endagsfestivalen till den två dagar långa festivalen H2Ö på Runsalavarvet. Konceptet har ändå alltid varit det samma.

– Prefixet ”alternativ” används ofta för att beskriva vårt program. Vi satsar alltid på just mångsidighet och att det ska finnas utrymme för överraskningar, såväl för konstens som musikens del. En känsla av byfest är något som jag tycker vi uppnår, säger Karvonen.

Katarina Pada
Den färggranna dekorationen på festivalområdet har planerats och utförts av Minja Tuomisalo och Johanna Tuominen.

Den sammanlagda publikkapaciteten för festivalen är cirka 1 300 personer. Under fredagen har man räknat till drygt 4 000 som gått in på området från de två portarna.

Stundvis bildades köer vid ingångarna, men enligt Karvonen behövde man inte köa länge för att komma in. Vill man se en viss spelning på lördagskvällen lönar det sig ändå att vara ute i god tid.

Festivalen bjuder på något för de flesta smakerna, i många konstformer och genrer. Platsen, de intima gårdarna som ramas in av stenväggar i gult, rött, vitt, lockar besökaren att utforska och gå in i de olika lokalerna, vrårna och portarna.

Innergård fylld med människor, längst bak en liten scenKatarina Pada
Brinkalagården var fylld med festivalbesökare på Ilmiöfredagen.
Folk på festivalKatarina Pada
Folk var i rörelse redan tidigt på fredagskvällen vid Konstens hus.

För att få ihop ett verkligt mångsidigt utbud samarbetar Ilmiö med flera kulturföreningar och -sammanslutningar. Bland annat Turku Animated Film Festival, litteraturföreningen Bokens hus och hiphopföreningen Freshcode har bidragit till det digra programmet.

Under de två dagarna uppträder kring 20 band och artister, ett tiotal dj’s och ett tiotal personer framför dikter och estradpoesi. Animationer och videokonst visas i utrymmet Videokellari.

Katarina Pada
Viitala & Yhtye spelade på Rettigscenen under fredagskvällen.
Katarina Pada
I en av portgångarna på området finns konstverk och installationer av Minja Tuomisalo och Johanna Tuominen.
Katarina Pada
Elektroduon Ya Tosiba, bestående av azerbajdzjansk-norska Zuzu Zakaria och finländska Tatu Metsätähti, uppträdde i ett av källarutrymmena i Konstens hus på fredagskvällen.
Katarina Pada
Den sprudlande artisten Stuzzi fick hundratals att dansa och studsa i takt till karibiska rytmer.
Arkiv/Katarina Pada
Kvällstid antar området en ny skepnad. Den gamla tobaksfabrikens stora fönster har utnyttjats väl.
Katarina Pada
Åbobandet Musta Valo representerade en tyngre rockgenre.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter