Förflytta dig till innehållet

Svenska gården förblir ett svenskt rum i Åbo – Ulla Achréns oro är obefogad

Åbo Underrättelsers logo

Åbo. Ulla Achrén befarar i sin insändare i ÅU (18.10.2022) att Svenska gårdens framtid är hotad. Hennes oro är obefogad.

Genom att trygga Svenska gårdens ekonomi och vidta de åtgärder som Fastighetsaktiebolaget Svenska gården nu föreslår, kan vi slå vakt om den svenska föreningsverksamheten i hjärtat av Åbo i enlighet med donatorernas, Achréns och styrelsens vilja.

Eftersom vi var tvungna att åtgärda en större renoveringsskuld 2019–2020 blev det dyrare än väntat att renovera fastigheterna.

Vi har finansierat dessa kostnader delvis genom att sälja en del av Verdandihusets fastigheter och delvis genom att ta stora lån. På grund av detta utgångsläge har vi dessutom tyvärr varit tvungna att höja en del av hyrorna i Svenska gården.

Med stigande räntekostnader, förhöjda energipriser och en pandemi som har drabbat affärslokalerna i kvarteret hårt måste vi trygga vårt kassaflöde och minimera riskerna så att alla våra ägg inte placeras i samma korg.

Vi måste också förutse risker såsom en förestående pålning av Verdandihuset med allt vad det innebär.

Våra hyror för affärslokalerna är i linje med den hyresnivå som andra fastighetsägare uppbär i centrum.

Av alla svenska föreningar, samfund, organisationer och företag som hyr in sig i Svenska Gården är vi tvungna att uppbära minst en självkostnadshyra.

Aktiebolagslagen och bolagsordningen slår fast att alla aktieägare måste behandlas likvärdigt.

För att kunna hyra ut lokaler under självkostnadshyra krävs en ändring av bolagsordningen.

Vi gör vårt bästa för att värna om Svenska gårdens framtid som ett dynamiskt och livskraftigt centrum för stadens svenska föreningsverksamhet och välkomnar konstruktiva förslag som hjälper oss att trygga Svenska gårdens framtid.

Olav Sjövall
Styrelseordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter