Förflytta dig till innehållet

”Det borde inte få vara så att Svenska Gårdens så kallade självkostnadshyra är tre gånger högre än motsvarande i centrum av Åbo”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenska Gården i Åbo. Enligt Svenska Gårdens bolagsordning (paragraf 2) ska bolaget i första hand erbjuda samfund, organisationer och företag, vilka verkar för svenska kulturändamål, samlings- och verksamhetslokaler i fastigheten.

Det stipuleras ytterligare, att bolaget kan äga och förvalta också andra fastigheter för att fullfölja sitt ändamål, vilket sålunda ytterligare stärker Svenska Gårdens primära uppgift, det vill säga att den är till för det svenska organisations- och föreningslivet i Åbo.

Tankarna om ett ”svenskt hus i Åbo” föddes redan i början av 1920-talet skriver Svenska Gården på sin webbsida.

Bolagets ansvar är att förvalta arvet och sköta kapitalet så att det kan uppfylla sitt syfte.

Det ska också ligga i bolagets intresse att genom en hållbar hyresnivå göra det möjligt för föreningar att ha verksamhet i Gillesgården.

Styrelseordföranden för Svenska Gården säger (ÅU 13.10) att enligt aktiebolagslagen ska alla aktieägare behandlas lika och syftar uppenbarligen till en hyresnivå som närmar sig affärslokalernas.

Varken Föreningsrådets medlemmar eller de som hyr lokaler i Gillesgården är aktieägare utan de är och ska vara förmånstagare som nämns i bolagsordningens andra paragraf.

Det borde inte få vara så att Svenska Gårdens så kallade självkostnadshyra är tre gånger högre än motsvarande i centrum av Åbo.

Det är dags att församlas för överläggning om hur föreningarnas hyresnivå ska räknas, det vill säga vilka kostnader för drift och eventuella lånekostnader som rimligen ska ingå i den hyra som föreningarna kan tänkas stå för.

Den verksamhet som föreningarna i Gillesgården ordnar kan inte räknas i pengar i dessa tider då barn och unga behöver extra mycket stöd, socialt umgänge och vettiga fritidssysslor.

Ungdomsverksamheten leds oftast av andra ungdomar helt på frivillig basis och återväxten ser vi sedan i körer och flera föreningar för vuxna och äldre.

Gillesgården är en oas för den svenska föreningsverksamheten i Åbo som finansieras nästan uteslutande av medlemsavgifter, bidrag, intäkter av basarer och olika jippon.

Jag hoppas Svenska Gårdens styrelse handlar enligt donatorernas önskemål, enligt sin bolagsordning, värnar om det svenska föreningslivet i Åbo och lyssnar på behovet av olika verksamhetslokaler för Åbosvenskar i alla åldrar.

Ulla Achrén

Föreningsaktiv för Åbosvenskarna

Dela artikeln

En kommentar: “”Det borde inte få vara så att Svenska Gårdens så kallade självkostnadshyra är tre gånger högre än motsvarande i centrum av Åbo”

  1. Solveig Westeren skrev

    Tack Ulla för din insändare. Det är med sorg i hjärtat jag följt med utvecklingen, som är på gång i Svenska Gården. Jag hoppas innerligt att planerna inte förverkligas.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter