Förflytta dig till innehållet

Svar till Vörlund-Wallenius om statyn och Leninbysten

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Med hänvisning till Terhi Vörlund-Wallenius genmäle i lördagens ÅU (28.1) att jag då inte våren 2022 tog ställning till Lenins byst från år 1977 kan anföras följande.

Att stadens historiskt obevandrade borgmästare Minna Arve i april 2022 menade att ”minnesmärket skildrar ett av de icke demokratiska skedena i mänsklighetens historia” är banalt och får stå för henne.

Läs därför nu, Terhi Vörlund-Wallenius, innan saken kommer upp till behandling i stadsfullmäktige, Emma Strömbergs utmärkta reflexioner i ÅU (2.5 2022) eller professor Sune Jungars klarläggande uttalande i svenska Yle (26.8.2014) om Lenin-bysten.

Skulle jag ha haft någonting att anföra ytterligare?

Nej, men det kan jag här dock inte låta bli att säga, bysten hör till en av de bästa avbildningar som finns av Lenin, som ju alldeles i slutet av december 1917 garanterade att Finlands skulle förbli självständighet.

Tom C. Bergroth

Dela artikeln

En kommentar: “Svar till Vörlund-Wallenius om statyn och Leninbysten

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter