Förflytta dig till innehållet

Svar till ”Hur i hela friden tänker SFP?” – ”Vår roll är att i alla situationer arbeta för våra värderingar och i alla förhandlingar föra fram våra åsikter”

debattvinjett nere till vänster, röda partiballonger bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Regeringsförhandlingarna. Hanna Backända och Nina Forssell undrar i en insändare (åu.fi 30.4) hur SFP tänker. Vi har öppet redovisat för vår syn på det politiska läget, men låt mig göra ett försök till.

Det är förstås viktigt att börja med att konstatera att SFP agerar i enlighet med sina värderingar i alla sammanhang, och arbetar för att de värderingar vi står för också får konsekvenser för det politiska beslutsfattandet i Finland, och i slutändan för våra väljare.

SFP är ett liberalt och borgerligt parti som jobbar på alla plan för ett stabilt, modernt Finland som värnar om individens frihet och allas lika värde.

Vi säger nej till hatprat och rasism. Vi vill motverka motsättningar och polarisering, och bygga samhället genom delaktighet och dialog. Vi arbetar för jämlikhet, omsorg och ekonomisk tillväxt. SFP står alltid upp för rätten till service på modersmålet och för det tvåspråkiga Finland.

Under riksdagsvalskampanjen fokuserade mycket av diskussionerna på vem som blir statsminister och på de största partiernas åsikter. Efter valet visade det sig ändå, precis som nästan alltid, att också mindre partier kan ha en stor roll i att påverka hurudan politik som förs under kommande period.

Valresultatet var klart och tydligt, Samlingspartiet blev det största partiet och Petteri Orpo utsågs till regeringssonderare.

Svenska folkpartiet svarade på sonderarens frågor, precis som alla andra partier förutom Centern, gjorde.

På basis av sonderingssvaren bjöd Petteri Orpo sedan in fyra partier till förhandlingar. SFP bjöds in, och börjar nu förhandla med de övriga partierna. En eventuell regeringsmedverkan avgörs när förhandlingsresultatet är klart.

SFP har lagt fram sina tröskelfrågor och dessa har också lyfts fram i media, men upprepar dem kort här: Finland ska vara en aktiv och trovärdig part i det internationella samarbetet. Finland följer och respekterar internationella avtal, grund- och mänskliga rättigheter och människovärdet.

Finland fortsätter sin långvariga EU-politik som genom ett konstruktivt och aktivt samarbete strävar till att utveckla EU.

Finland håller fast vid de klimatmål som finns fastställda i klimatlagen för år 2035. Finland är ett öppet och framåtblickande land. Regeringen främjar Finlands tvåspråkighet så att möjligheterna att också i praktiken leva och verka på finska och svenska förverkligas.

Svenskans ställning i Finland får inte försämras genom lagstiftning, strukturella reformer eller på andra sätt.

En regering som för står för dessa saker är en regering som SFP kan medverka i. Arbetet med att få till stånd en sådan har nu påbörjats i Ständerhuset.

SFP:s roll är inte att diktera vilka partier regeringssonderaren väljer att bjuda in. Vår roll är att i alla situationer arbeta för våra värderingar och i alla förhandlingar föra fram våra åsikter.

Under årens lopp har SFP lyckats bra, vi är inte rädda för utmaningar och vi står redo att göra vårt yttersta också denna gång.

Fredrik Guseff
partisekreterare, Svenska folkpartiet i Finland

Dela artikeln

2 kommentarer: “Svar till ”Hur i hela friden tänker SFP?” – ”Vår roll är att i alla situationer arbeta för våra värderingar och i alla förhandlingar föra fram våra åsikter”

  1. Henrik Halonen skrev

    Tror nog att SFP gör mera nytta och kan påverka till och med i denna regering där Sannfinnarna är med. SFP kan bromsa icke önskvärda saker och påverka. Det kan SFP inte göra i opposition. Man skall vara pragmatisk. Det finns ett amerikanskt ordspråk som på något sätt fast bakvänt och omvänt beskriver situationen: ”Better to have him inside the tent pissing out than outside the tent pissing in.”

  2. Patrik Boström skrev

    STRUNTPRAT.
    Hur i hte kan SFP gå med i en regering där ULTRANATIONALISTISKA rasister är det näststörsta partiot???
    Jag är antagligen xtrakorkad i huvudet när jag inte KAN förstå.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter