Förflytta dig till innehållet

Hur i hela friden tänker SFP? – ”Det en vansinnig tanke att just SFP överväger att agera stödparti åt en becksvart regering”

debattvinjett nere till vänster, röd nyckelpigslogo till höger

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Regeringsbildningen. Historien borde ha lärt oss att extremhögern aldrig kommit till makten utan mer eller mindre aningslös hjälp från mer moderata partier. De har till och med varit redo att offra en betydande del av sin värdegrund, i tron att det går att stävja extremister.

Med denna mörka historia i minnet är det en vansinnig tanke att just SFP överväger att agera stödparti åt en becksvart regering.

Att partiet tänker delta i samma regering med det enda svekofobiska partiet i hela världen.

Med ett parti som motsätter sig finlandssvenskarnas modersmål, identitet och kultur. Bland sannfinländarna finns till och med folk som tycker att finlandssvenskar inte ens är finländare.

SFP är det enda partiet i det nedre högra hörnet av den politiska kartan i Finland.

Nu överväger partiet allvarligt att delta i en regering med ett högerextremt och två högerkonservativa partier; bara tre ur Samlingspartiets riksdagsgrupp tillhör med nöd och näppe partiets krympande liberala minoritet enligt svaren i Yles valkompass.

SFP riskerar sin image som landets enda högerliberala partiet.

Sin image i den del av rutan som riskerar bli tom i Finland, den där det saknas flest riksdagskandidater.

Samtidigt förstör partiet sin möjlighet att växa.

I dagsläget finns det faktiskt bara saker att vinna för SFP.

Just nu skulle det vara möjligt att visa att den finskspråkiga allmänhetens stereotypa tankesätt att partiet enbart är ett språkparti är fel.

Nu skulle det ha varit läge för SFP att fånga upp de besvikna liberalerna i samlingspartiet, då de letar efter ett nytt parti.

Men SFP bestämde sig att sätta sin image som ett liberalt parti på spel, bestämde sig att vara med i konservativ- och extremhögergänget. Att vara en av dom.

SFP vet att det redan finns en splittring inom partiet; både den ekonmisk-politiska klyftan, och den konservativ-liberala klyftan.

Ändå beslutar man att utsätta partiet för en så motsättningsfull situation som Orpos regeringssondering innebär.

Svensk Ungdom motsätter sig samarbete med sannfinländarna, Kvinnoförbundet har många anhängare med samma vision som Eva Biaudet, sociala medier är fyllda av kommentarer från upprörda väljare och partimedlemmar.

I mars visade Magmas opinionsmätning att 24 procent av de svenskspråkiga männen kan tänka sig att dela makt med sannfinländarna, bland kvinnorna var det bara 8 procent.

Kantars färska mätning visar att endast 8 procent av SFP-väljarna vill att partiet ska delta i en sådan regering.

Detta är, i det närmaste, ett suicidalt beteende.

Ändå går SFPs riksdagsgrupp till Ständerhuset. Vad är det som driver dem dit trots väljarnas motvilja?

Hanna Backända

Borgå

Nina Forssell

Helsingfors

Soffpolitiker

Dela artikeln

3 kommentarer: “Hur i hela friden tänker SFP? – ”Det en vansinnig tanke att just SFP överväger att agera stödparti åt en becksvart regering”

 1. Barbro Rosenlew skrev

  Enda möjligheten för SFP är att ”hjärntvätta” oliktänkande i språkfrågor – som oppositionsparti ingen möjlighet att få sin vilja fram i någonting alls.

 2. johan sundqvist skrev

  Under 2010-talet gick ledande sannfinländska politiker till angrepp mot svenskspråkiga och det svenskan i Finland på två sätt: antingen genom direkta påhopp, eller genom att undergräva de strukturer som utgör Finlands tvåspråkighet. Viktigaste är nu, efter självständigheten 1917 skrevs det in i grundlagen att ”Finlands nationalspråk är finska och svenska. I en intervju till Ilta-Sanomat år 2011 säger Teuvo Hakkarainen följande, skicka invandrare och sexuella minoriter till Åland, skulle säkert ha varit en utmärkt för KD, det var en stor skymt mot Åland. Vi som har lite hjärta måste godkänna olika sexsuella avvikelser i hela Finland ,nog har sannfinländaren en person på en hög post, bor ihop med en som är av samma kön. När Sipiläs bildades 2015 så blev SFP utan plats i regeringen, de hade ju suttit i regeringen i närmare 40 år, var en skam, dit for några stolar. Svensk ungdom motsätter sig nu ett samarbetet med sannfinlänarna. Allt vad Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP ock KD säger nu inte skall vi inte lita på, SFP kan tänka sälja sin mormor bara de får vara med och lysa. Om den här regerings formen blir förverkligad, blir det dystra tider för oss vanliga människor, arbetslösa, pensionärer, lågavlönade. Allt vad Socialdemokraterna, Vänsterförbundet har efersträvat i många år, få en social rättvisa för alla medborgare i vårt kära fosterland Finland, en del blev förverkligade under Sanna Marins regering. SDP ock VF har alltid försvarat svenskans ställning, få ett rättvisare socialställning för oss alla inom iFinland. Men, men, om Orpo med sina kumpaner kommer till makten så ser de nog till att de rikare blir rikare, vad omsorg och hälsovård kommer det att bli mycket dåligt inom alla välfärdsområden, blir väl som ”fattighus” förr i tiden, de som har råd far på privata vårdhem. Jag vädjar till SFP och KD, gå inte in i en sådan regering som vill stoppa arbetssökande invandrare, invandrare som flyr krig, de som är utsatta för hat av sin religon, men det är väl inte så viktigt för KD.
  Johan Sundqvist
  SDP
  Dragsfjärd

 3. Stig Brander skrev

  Om SFP går med i samma regering med Sannfinnländarna kan jag endast konstatera att jag röstade på fel parti denna gång.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter