Förflytta dig till innehållet

Svar på Tomy Wass insändare

Åbo Underrättelsers logo

Tomy Wass, jag förstår att du tänker så här, av ideologiska skäl skall allt i din värld helst drivas av den offentliga sektorn. Bra så, jag har full respekt för att du tror på att kommunen/staten är den enda som kan leverera vård och omsorg av god kvalitet.

Men min värld ser annorlunda ut, jag lyssnar och får andra signaler. Jag tror på mångfald och vill ge människor rätt att välja mellan flexibla lösningar som passar för dem.

Men låt oss slå fast att Hannahemmet inte är utsatt för något nedläggningshot. På Hannahemmet kan de som föredrar ett kommunalt boende hitta sin trygga plats.

Men att därifrån tänka sig att Hannahemmet är den enda möjliga boendeformen för framtidens äldre befolkning känns inte helt i tiden.

Att nu, 2021, etablera ytterligare en vårdinrättning eller en tillbyggnad av ungefär samma av slag som Hannahemmet förefaller inte särskilt framåtsyftande utan att för den skull säga att verksamheten där skulle vara negativ. Hannahemmet känns säkert som den enda tänkbara och den allra bästa platsen att bo på för många äldre.

Men jag tror att samhället generellt mår bra av mångfald. I mina samtal med de äldre hör jag klart och tydligt att morgondagens pensionärer inte kommer att nöja sig med den typ av åldringsvård som bedrivs på dagens traditionella äldreboenden. Framtidens äldre berättar för mig att man vill ha möjligheten att välja mellan olika alternativ och profiler.

Man talar tydligt och klart om för mig att man föredrar boendeformer som kan ge såväl trygghet som frihet och möjligheter att leva ett aktivt liv utifrån sina egna villkor.

Man vill att ett framtida äldreboende ska finnas nära övrig samhällsservice för att underlätta möjligheterna att fortsätta att leva ett aktivt liv, långt upp i åren.

Vi har lyssnat på dem och vill genom vår vision öka deras möjligheter att själva få välja en boendeform som passar dem. Samtidigt understryker vi att i mångfaldstanken ingår möjligheten att bo på ett kommunalt boende för den som vill.

Alla äldre är olika och deras rätt till integritet och val i livet är något som jag värnar och har den allra största respekt för.

Kimitoöns kommun ska vara en äldrevänlig kommun. Vi ska jobba för att locka nya inflyttare. En viktig målgrupp kan vara nyblivna pensionärer som flyttar hit för att de vet att här finns alla förutsättningar för ett hälsosamt åldrande. En fantastisk natur, ett rikt kulturliv, en mångfald av boendemöjligheter och det lilla samhällets styrka att kunna skapa social delaktighet och trygghet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter