Förflytta dig till innehållet

SFP:s vilseledande visioner

Åbo Underrättelsers logo


SFP:s lokalavdelning i Kimitoön presenterar i ÅU 13.2. 2021 vackra tankar och ord om äldreomsorgens framtid på Kimitoön.Tyvärr, vackra tankar kommer det att förbli.

Beslutet från fullmäktige i juni 2020 kom av olika orsaker alltför sent. Och vad värre är, ett redan försenat beslut blev sedan liggande overkställt och mycket litet har gjorts för att se till att det förverkligas.

Social- och hälsovårdsreformen tar över år 2023, vilket innebär att landskapet under år 2022 ska avgöra hur den äldre befolkningens boende och vård ska ordnas från ingången av 2023.

För Hannahemmet och Silverbacken innebär detta knappast problem, de finns ju redan och fungerar utmärkt.

Inte heller för Yrjö och Hannastiftelsens seniorhus i Dalsbruk torde vårdreformen nödvändigtvis medföra några problem, Seniorhuset kan förverkligas helt oberoende av vårdreformen eller dess tidtabeller.

Men med äldreboendet i Kimito är saken en annan. Några beslut har inte fattats och någon desto mer ingående planering har inte inletts ”i samarbete med entreprenör som verkar inom tredje sektorn”.

Att förverkliga ett sådant projekt så att det skulle stå klart i början av 2023 är i praktiken en omöjlighet.

Landskapet är då hänvisat till de aktörer som kan erbjuda färdiga lösningar. Kommunen har ingen egen fastighet att erbjuda.

Den enda fastighet som kommer att finnas tillgänglig att ersätta ”det nuvarande Almahemmet” är Esperi Cares fastighet.

Och då kommunens hyresavtal med Esperi går ut 2023 tror väl knappast någon att Esperi Care är viligt att förlänga avtalet med kommunen.

Det troliga är att Esperi tar vara på möjligheten att själv erbjuda vårdtjänsterna till landskapet i egen regi. Och kommunen kan inget göra eftersom kommunen inte har någonting att erbjuda.

Risken är överhängande att en ”högklassig vård- och omsorg på båda språken långt in i framtiden” som SFP:s lokalavdelning visionerar om, säkerställs av Esperi Care. Åtminstone i kommunens norra del.

SFP visionerar vackert inför kommunalvalet, men också fina framtidsdrömmar måste basera sig på verklig faktagrund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter