Förflytta dig till innehållet

”Statsrådet är inte något diffust organ, utan lika med regeringen”

blå ruta med debattvinjett nere till vänster, regering i fin sal bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Politik. Tack till Fredrik Guseff för att han bemödat sig att svara på min insändare (”Kommentarer till Anna-Maja Henrikssons ÅU-kolumn”, ÅU 8.11).

Men delvis är det alltid lätt att slå in öppna dörrar. Då jag ifrågasätter Finlands agerande i FN:s generalförsamling – angående humanitär vapenvila i kriget mellan Palestina och Israel (vilket Guseff slarvigt nog inte nämner) – påpekar han ”att det är viktigt att minnas att det är presidenten som leder utrikespolitiken i samråd med statsrådet”.

Då är det faktiskt också viktigt att komma ihåg att statsrådet inte är något diffust organ, utan lika med regeringen. Det var därför jag skrev att Anna-Maja Henriksson är ”i hög grad en av galjonsfigurerna för det Finland som nyligen vägrade att använda sin röst”.

Det var alltså en kommentar till den Henriksson som i ÅU (4.11) tyckte: ”jag hoppas verkligen att världens ledare nu bär sitt ansvar och börjar jobba för fred”. På så vis föreslog jag att hon själv kunde börja gräva där hon står med bägge benen i Finlands regering, som Guseff uttrycker det, i Finlands utrikespolitik en viktig stöttepelare jämte presidenten.

Däremot ser Guseff ut att närmast ha gått förbi en annan dörr, eftersom han påstår att jag kommenterat ”särskilt utrikespolitiken”. Det håller jag inte med om.

Visst förklarar han att regeringens meddelande mot rasism tar ”klart avstånd från alla former av rasism och förbinder sig till att jobba aktivt för att främja jämlikhet och icke-diskriminering såväl nationellt som internationellt”. Hur det blir med den saken återstår att se; det kan vara lika långt från ord till handling i det fallet som det är från vallöften till uppfyllande av sådana. (Klart att jag hoppas att regeringen verkligen skulle lyckas i sitt uppsåt att bekämpa rasism.)

Men eftersom Fredrik Guseff, i egenskap av SFP:s partisekreterare, inte försöker kullkasta mitt påstående, att partiet nog på förhand vetat (trots minister Anna-Maja Henrikssons diverse uttalanden) vidden och djupet av rasismen bland sannfinländare, i partiet, så antar jag att han erkänner att så är fallet.

Och att han också samtidigt medger att regeringens avsikt ”är att vrida Finland åtskilliga grader högerut, eskalera konflikter, gräva fram klassamhället som det var”, alltså det jag framhöll i min insändare. Nämligen, Guseff anför ingen avvikande åsikt i det fallet!

Gunnar Högnäs

Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter