Förflytta dig till innehållet

Finlands utrikespolitik står på en stabil grund

blå ruta nere til vänster med debattvinjett, Finlands blåvita flagga i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Politik. I ÅU 9.11 ingår Gunnar Högnäs insändare, i vilken han hänvisar till SFP:s partiordförandes Anna-Maja Henrikssons kolumn (ÅU 4.11.2023).

I sin text kommenterar Högnäs SFP:s medverkan i regeringen och regeringens politik och särskilt utrikespolitiken.

Enligt regeringsprogrammet ska Finland i all sin verksamhet främja principerna om demokrati, civilsamhället, de grundläggande och mänskliga rättigheterna samt rättsstaten. Också grunden för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik ska utgöras av rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna, jämlikhet och demokrati.

Respekt för och stärkande av multilateral internationell rätt är hörnstenar i Finlands internationella relationer.

I regeringens meddelande mot rasism tar regeringen klart avstånd från alla former av rasism och förbinder sig till att jobba aktivt för att främja jämlikhet och icke-diskriminering såväl nationellt som internationellt.

I insändaren ifrågasätter Högnäs Finlands agerande i FN:s generalförsamling. I det här sammanhanget är det viktigt att minnas att det är presidenten som leder utrikespolitiken i samråd med statsrådet.

Fredrik Guseff
Partisekreterare
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter