Förflytta dig till innehållet

Sommargatan på Kristinegatan stängde, men nu föreslås Akademikvarteren få vintergata

Klara Fält
En gata som delas av en parkdunge.
Gatavsnittet till höger om parkdungen skulle stängas för trafik ifall förslaget om en vintergata godkänns. På området skulle vinterplanteringar och bänkar placeras.

I vinter kan Biskopsgatan få en vintergata med bänkar och planteringar. Stadsmiljönämnden behandlar frågan på tisdag.

Vintergatan skulle ligga invid Svante Dahlströms parkdunge, det vill säga den lilla triangelformade parken mittemot Fabbes café.

Gatavsnittet öster om parkdungen skulle stängas för biltrafik och de cirka 12 avgiftsbelagda parkeringsplatserna på området skulle under försöket vara ur bruk.

Tanken är att skvären ska bli en lugn och trivsam samlingsplats som också kunde utnyttjas för småskaliga evenemang. På området skulle olika sittmöbler och vinterplanteringar i krukor placeras, och parkdungen skulle få samma röda vinterbelysning som de senaste åren.

Försöket skulle pågå mellan 28.11–28.2.

Med försöket vill man skapa en samlingsplats där småskaliga evenemang kan ordnas.

Områdets invånare med i planering

I planeringen av vintergatan vill man aktivt involvera områdets invånare. På ett diskussionstillfälle som ordnades framförde invånarna önskemål om att området ska förbli lugnt. Bland annat ansåg de att akustisk musik eller ett julmusiksevenemang kunde passa in.

Ett annat förslag var att vinterbelysningen och sittmöblerna kunde spridas ut i de olika parkerna i området och på så sätt bilda en trevlig vinterpromenadrutt.

Främjar fotgängare och cyklister

Syftet med försöket är att uppmuntra invånare att vistas utomhus också vintertid och att öka stadens trivsel genom att skapa fler samlingsplatser.

Försöket passar in i visionen för Åbo historiska centrum, där ett förslag om att omvandla Biskopsgatan till gårdsgata eller cykelväg ingår.

Sammanlagt räknar man med att försöket kommer att kosta kring 40 000 euro. I kostnaderna ingår vinterplanteringarna, transport av sittmöbler och underhållskostnader.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter