Förflytta dig till innehållet

Släck inte elden på fel sätt!

Varför motarbetar vår inhemska klimatrörelse kärnkraft trots att elektricitet från uran är nästan utsläppsfri? Många amerikanska klimatforskare stöder dock kärnkraft.
Varför får inte Ron Zevenhovens eminenta forskning i att binda koldioxid till mineral det stöd den absolut skulle förtjäna (ÅU 31.12.2019)? Det fina är att man av koldioxiden även kan tillverka användbara produkter vilket stöder cirkulär ekonomi.
Däremot delar Arbets- och näringsministeriet i år ut miljonstöd till forskning i biobaserad energi, trots att råvarubasen är för liten (och miljökonsekvenserna tvivelaktiga) för att bioenergi ska få någon global betydelse. Verkningsgraden för solenergi via biomassa är endast en hundradedel (!) av vad en solpanel i dag presterar.
Svaret är att miljö- och klimataktivismen visserligen baserar sig på vissa vetenskapliga rön, men att därtill kommer en pseudoreligiös dominerande komponent. Den lobbyist som spelar på de rätta strängarna kan tjäna storkovan. Det finns en reaktionär tro på att naturenlighet och renlevnad ska förhindra domedagen. Inställningen till teknik är komplicerad då de flesta aktivister och beslutsfattare är teknologiska analfabeter.
På åttiotalet bedrev Greenpeace en antiklorkampanj eftersom elementärt klor (Cl2) kan producera supergifter. Jag förklarade för en av rörelsens ledare att man numera övergår till klordioxid (ClO2) som inte förmår producera supergifter. Hon svarade: ”Vi bedriver en internationell klorkampanj och är inte intresserade av tekniska detaljer.”
Typiskt för hur klimatpolitiken spårat ur är köttmotståndet (inhemska nötkreatur är miljövänliga, äter ingen soja, och ny forskning visar att köttätning inte är ohälsosamt) och skattestödet (snart miljardklass) för elbilar och laddhybrider. Vi klarar oss med färre flygresor, men hur får grekerna mat på bordet utan solturister?
Jag har forskat i svavelavskiljning från rökgaser. Mera av sådan forskning skulle absolut behövas med tanke på Polen, Kina och Indien. De svavelrenare som Langh Ship tillverkar för fartyg är ju jättebra.
Men forskning i svavelavskiljning är inte längre sådan ”grön teknik” som forskningsfinansiärer stöder. Felet är att det hatade stenkolet görs mera miljövänligt. I stället förbjuder man stenkol! Samma fel har Zevenhovens forskning.
Stenkol kommer dock att brännas de närmaste trehundra åren. Men man får inte släcka elden på fel sätt.
Jarl Ahlbeck
Teknologie doktor

Dela artikeln

En kommentar: “Släck inte elden på fel sätt!

  1. Ron Zevenhoven, prof. ÅA skrev

    Förbjud av stenkol, råolja och naturgas inkl. LNG kommer snart, redan i 2035?
    ”Zevenhovens forskning” fokuserar för Finland därför mest på CO2 i rökgas från metal- och mineralindustrin, det är antagligen för sent för kolkraftverk m.m.. Biomassans position som bränsle kommer att komma under eld (!) också i Finland under de kommande åren – se motstånd i England och Nederländerna. Förmodligen kommer ”avfall” att vara det enda ”bränslet” som accepteras efter 2035, vid sidan av vätgas som produceras av vatten och el från vind + sol. Värme kommer likaväl från sol/vind-el och värmepumpar. Hoppas förresten att det lyckas producera bra cement med avfallförbrännings-aska i stället för fossilbränsleförbrännings-aska. Men: folk ska inte röka, inte heller industrin eller fordon. Gott nytt år – 15 år tills 2035!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *