Förflytta dig till innehållet

Skilsmässa och sabbatsår blev startskottet för Maris företag – nu vill hon växa i Åbo

Kim Lund
en kvinna öppnar en dörr
Ägaren till fastigheten på Amiralitetsgatan har flyttat till Vanda och hyr nu ut den via Mari Tikkanens företag Nordic Roost.

Jag träffar Mari Tikkanen i en idyllisk trähuslägenhet på Amiralitetsgatan. Ägaren har flyttat till Vanda och Tikkanen ställer lägenheten i ordning så att den är snygg och städad tills gästerna kommer.

Hon bäddar sängen, fyller kakelugnen med ved och vänder blommorna så att det de står nätt och rakt i vasen på diskbänken.

En kvinna bäddar en sängKim Lund
Sängkläderna kommer alltid nytvättade och manglade från ett tvätteri.

Tikkanen är vd för Nordic Roost, ett företag som på uppdrag av ägarna hyr ut bostäder och hus till turister och tillfälliga besökare som kommer till Finland. Verksamheten påminner om Airbnb, men det finns skillnader.

Att som privatperson anlita Airbnb innebär mycket jobb för hyresvärden. Lägenheten ska städas och fixas inför varje besök och i synnerhet under högsäsong sker bytena tätt.

Värden har fullt upp med att ta hand om gästerna och sköta alla praktiska detaljer som lägenhetsuthyrningen för med sig.

Nordic Roosts koncept bygger på att kunden inte ska behöva göra någonting, säger Tikkanen.

– Vi sköter marknadsföringen och försäljningen via stora bokningssajter som Booking.com och Airbnb. Vi storstädar lägenheten efter gästerna och innan ägaren kommer tillbaka. Sängkläderna tvättas och manglas på ett tvätteri och vi är tillgängliga 24/7.

en kvinna sätter blommor i en vasKim Lund
Allt ska vara i tip-top-skick då gästerna kommer.

Att ta hand om gästerna är en hederssak för Tikkanen. Det innebär bland annat att tipsa dem om platser och sevärdheter som inte finns omnämnda i turistbroschyrerna och att lära dem om finländarnas seder, kultur och vardagsliv.

– Vi berättar hur avfallshanteringen fungerar och att man får åka gratis inom kollektivtrafiken med barnvagn. Vi tar reda på var man får den godaste veganska maten och var den bästa allmänna bastun finns.

– Vi har full koll på evenemang, konserter och mässor som ordnas då gästerna är här. Jobbet påminner om börsmäklarens – man måste hela tiden följa med de rådande trenderna och veta vad som är på gång.

Skilsmässa och sabbatsår blev startskottet för Nordic Roost

Att Tikkanen börjar med businessen är en slump. För sju år sedan är Tikkanen nyskild och har ett sabbatsår efter att i tolv år jobbat på en reklambyrå och två år som vd på en bilskola. Hon bor i ett parhus i Helsingfors och har barnen varannan vecka.

Den första sommaren då barnen är borta känns huset tomt och därför bestämmer hon sig för att hyra ut lägenheten via Airbnb. Knappt har annonsen landat på nätet innan de första gästerna från Japan gör en bokning. Under de sommarveckor som hon är borta hyrs lägenheten ut cirka 10 gånger.

– Det blev en win win-situation för mig och mina vänner. Jag reste runt i landet, hälsade på och umgicks med kompisarna samtidigt som jag tjänade pengar på att hyra ut min lägenhet.

När en vän sedan på hösten ber Tikkanen om hjälp med att hyra ut sin bostad föds affärsidén – det här är något jag kunde göra på heltid, tänker hon och som den affärskvinna hon är, grundar hon sitt företag.

Verksamheten tar fart efter att Helsingin Sanomat i september 2016 publicerar en artikel om Tikkanen och hennes företag som är det första i sitt slag i Finland.

– Efter artikeln fick jag hundratals samtal och mejl av kunder som ville hyra ut sina lägenheter. Det gav mig en enorm boost och jag tänkte att nu kör vi!

Jag tror att verksamheten i Åbo kan växa och vi ser gärna att vi får fler kunder här.

Mari Tikkanen

I början är det främst Helsingforsbor som anlitar Tikkanens tjänster men senare utvidgas verksamheten till hela huvudstadsregionen, Tammerfors, Uleåborg och Åbo där man nu har 10 lägenheter för uthyrning.

– Jag tror att verksamheten i Åbo kan växa och vi ser gärna att vi får fler kunder här.

Totalt ingår cirka 100 fastigheter och bostäder i Nordic Roosts register, allt från små ettor till en 320 kvadratmeter stor gård i Nagu.

Cirka hälften av kunderna är sådana som har fått jobb utomlands, men som vill ha kvar sin bostad i Finland. En del bor vinterhalvåret i Spanien och vissa tillbringar somrarna på sommarstugan.

– Fördelen med det här är att kunden alltid har tillgång till sin lägenhet, men samtidigt tjänar hen pengar på att hyra ut den då är tom utan att själv behöva göra någonting, säger Tikkanen.

en kvinna sätter ved i en kakelugnKim Lund
Mari Tikkanen tror att privatuthyrning av lägenheter är framtidens melodi.

För att Nordic Roost ska ingå ett avtal med kunden förutsätter man ett längre kontrakt så att lägenheten kan hyras ut minst i fyra månader. Tiden kan fördelas över flera år, till exempel två månader varje sommar.

Tikkanen tror att branschen har stor tillväxtpotential. Dagens turister vill se annat än de obligatoriska sevärdheterna och i stället göra och uppleva samma saker som lokalbefolkningen. Man vill se hur ortsbornas vardag ser ut och hur de lever och bor.

Det är också en fördel att kunna vara tillsammans med vänner och i familj i en större lägenhet än att bo trångt och i skilda rum på ett hotell, säger Tikkanen.

– Privatuthyrning är framtidens melodi och det finns ingen gräns för hur stor den kan bli.

Nordic Roost har tre heltidsanställda och 15-20 säsongsarbetare som jobbar med städning och underhåll i de städer där man hyr ut lägenheter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter