Förflytta dig till innehållet

Fullmäktiges beslut i juni 2020 angav inriktningen för hur kommunens äldreboende ska utvecklas.

Åbo Underrättelsers logo

SFP:s lokalavdelning har utgått från beslutet och skissat på ett förslag, en framtidsvision. Vi hoppas att visionen kan fungera som ett diskussionsunderlag och leda fram till ett bra beslut avseende kommunens framtida äldreomsorg.

Vårt ansvar och engagemang för att de äldre ska kunna leva ett gott liv hela livet upphör inte i och med vårdreformen. Formellt tar ett eventuellt välfärdsområde över verksamhet och ekonomi men de äldre finns kvar bland oss, som familjemedlemmar, släktingar, forna arbetskamrater och vänner.

En kort tid ännu, har våra beslut en avgörande betydelse för hur framtidens vård och omsorg kommer att se ut. Ansvar måste tas och beslut måste fattas för att trygga en god vård och omsorg för våra äldre, på modersmålet och så nära hemmet som möjligt.

Visionen bygger på att ge våra äldre en god livskvalitet. Att kunna bo kvar i sitt hem är något som många önskar. Genom en palett av olika stödfunktioner och med hjälp av modern teknik kan kvarboendet kännas tryggt och meningsfullt långt upp i åren.

För den som inte längre vill eller orkar bo kvar hemma ska det finnas ett bra utbud av mångsidiga och flexibla boende- och vårdformer. Var och en ska kunna välja en lösning som passar dennes behov.

En form av boende för den som lämnat sitt tidigare hem är seniorhus. I ett seniorhus bor man tryggt i en egen lägenhet och kan fortsätta med sin egen livsstil och sina vanor långt upp i åren. Vårdbehovet varierar över tid och anpassas enligt de boendes individuella önskemål. Ett seniorhus erbjuder gemenskap, service och stimulerande verksamhetsformer i öppen miljö. Butiker, bibliotek och annan service ska finnas på nåbart avstånd.

I Dalsbruk bör förhandlingarna med stiftelsen Yrjö & Hanna om att bygga ett seniorhus med 30 lägenheter slutföras och projektet verkställas.

I Kimito föreslår vi att ett nytt vårdkluster byggs i samarbete med entreprenör som verkar inom tredje sektorn. Klustret bör omfatta ett seniorhus med 30 lägenheter samt en byggnad som ersätter det nuvarande Almahemmet.

Vård- och omsorgsverksamheten på Hannahemmet och Silverbacken fortsätter i kommunens/välfärdsområdets regi.

I vårt diskussionsunderlag har vi utgått från att utbyggnaden av äldreomsorgen ska ske på ett för kommunen och kommunens skattebetalare ekonomiskt sätt. Vår vision behöver stöd av trygga och pålitliga partners med gott renommé, solid ekonomi och erkänd branscherfarenhet. Det viktigaste för oss är att säkerställa det finns en högklassig vård- och omsorg, på båda språken, långt in i framtiden, här i Kimitoöns kommun.

SFP i Kimitoöns kommun

Ghita Edmark, ordförande

Roger Hakalax, vice ordförande

Dela artikeln

2 kommentarer: “Fullmäktiges beslut i juni 2020 angav inriktningen för hur kommunens äldreboende ska utvecklas.

 1. Ingmar Forne skrev

  Tja. Vi hade ju två aktörer inom tredje sektorn som byggde var sitt komplex på åkern i Kimito. Attendo och Esperi. Fast det var ju inte de som byggde. I Raseborg så meddelade den som byggde åt den ena av de nämnda, att man inte hyr fastigheten åt någon annan. Attendos komplex används, men inte för åldringsvård. Esperis motsvarande används av kommunen, men pengarna går via några mellanhänder tills de landar hos ett företag i skatteparadiset Luxemburg. Yle gjorde ett program om det. Huset är dessutom inte ändamålsenlig, trots att det byggts uttryckligen för åldringsvård. Vart vill SFP skyffla iväg pengarna från kommunens skattebetalare härnäst? Ty privat skall det ju då uppenbarligen vara. Det här är ordnat enligt Noam Chomskys standardmodell för privatisering. Var och en läsa protokollen från kommunens budgetmöten. Under flera år motsatte sig Fri Samverkan alla budgetmedel för att hålla det ursprungliga Alma-hemmet i skick. Det krävdes början till en eldsvåda innan det lättade en smula, men inte ens då ville man göra så mycket. Under de första två åren av den här fullmäktigeperioden gick SFP fullständigt i Fri Samverkans ledband. Nu börjar resultaten komma till synes. Här finns nu en stor risk att Kimitoöns åldringar i framtiden vårdas utanför kommunens gränser. I en finskspråkig miljö. Hurra för Svenska Folkpartiet.

 2. Olof Karlsson skrev

  Om man får ge kommentar för varje bubbla eller tomslag så då
  Första ,hoppas på Er vision.
  Joo, vi gamlingar finns kvar och ökar.
  Aha,verkar bli brått, varför de då, ansvar och beslut, varför ha de inte tagits? Å kom ti retta på sproåk vi kan, e väl klart.
  Nåjo, de måst det finnas, men då e de svårt, kanske den vederbörande inte förstår, HEMVÅRDEN HAR HÄR STOR KOMPETENS. Tekniken 5-10 år framåt kan man delvis glömma,från fall till fall.
  Då ,men var och en är kanske inte kapabel att förstå sin bästa lösning.
  Närgång till butiker å dyligt har inte så stor betydelse, beroende förstås när vederbörande flyttat från hemmet, vad är skicket numera.
  Självklart att seniorboende i Dalsbruk skall byggas.
  Gamla ,drabbade, bedrövliga Alma borde redan varit jämnat med marken och grunden till det nya klustret vid taklagsöl, en helhet med hälsocentral, sjukhus, Solkulla, i en fin miljö, vad skulle då glädja, pensionären mera, som en motvikt till känslan som belastningen i samhället?
  Lika självklart att Hanna hemmet och Silverbacken fortsätter.Någonting med Silverbacken var att antalet klienter ska minskas.Borde inte alla Kommunens bostäder va fullbokade i egen regi?
  Vad jag märkt är att de flesta, om inte många, borde lämna hemmet tidigare, trots förståeligt vemod å ledsamhet, för att kunna ta del av alla aktiviteter som ordnas, samt egen rörlighet och aktivitet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter