Förflytta dig till innehållet

Så här fungerar valet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pehr-Olof Rönnholm ställer i en insändare (ÅU 11.1) frågan hur han ska rösta med tanke på att SFP är i valförbund i välfärdsområdesvalet. Ett valförbund då man har flera kandidater man vill få in är ju betydligt knepigare än till exempel i riksdagsval då SFP brukat satsa på att få in en kandidat.

I det här valet gäller det att försöka koncentrera rösterna till fem-sex kandidater så att de blir invalda. Hur många personliga röster som krävs är omöjligt att säga på förhand, men det kan till exempel handla om att de SFP-kandidater som får över 800 röster blir invalda. Sett till kommunalvalssiffror skulle det här kunna räcka till kanske två från Pargas, en från Kimitoön och kanske tre från Åboregionen.

Inga röster är ännu avgivna men genom att koncentrera våra röster till de här kandidaterna kan vi maximera vårt inflytande för det svenska i Åboland.

Dela artikeln

En kommentar: “Så här fungerar valet

 1. Håkan Westergård skrev

  Bra Pehr-Olof Rönnholm att du prioriterar svenskans betydelse i vården i det stundande välfärdsvalet. Som du kan se i KD:s annons i ÅU 11.1.2022 så har Kristdemokraterna flera bra svenskspråkiga kandidater. Namnet avslöjar inte alltid kandidaternas språkkunskaper, men de flesta av kandidaterna i annonsen har antingen svenska som modersmål eller goda kunskaper i svenska.
  KD är inte i valförbund med något annat parti och det betyder att en röst på KD är röst som räknas, dvs ingen röst är bortkastad.

  För livet och hälsan!

  Håkan Westergård
  Kandidat i välfärdsområdesvalet, Åbolands skärgård (KD)

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter