Förflytta dig till innehållet

”Risk för strider om fullmäktigebeslut” – så här kommenterar politiker i Åbo och Pargas

ÅU-foto
människor på ett torg
För fyra år sedan, innan coronapandemin. Då pågick valkampanjer bland annat på gågatan i Åbo. Nu är läget ett helt annat, och kommunalvalet skjuts fram.

Kommunalvalet skjuts upp med två månader, från april till den 13 juni.

Motiveringen är att coronasituationen är så allvarlig att man inte kan garantera att folket kan göra sin röst hörd. 

Alla partier är inte överens om att beslutet är en god idé — Sannfinländarna backade inte beslutet. Samlingspartiet var också ordentligt förbannade.

Exakt hur det påverkar valkampanjerna vet man inte, men flera politiker som ÅU talat med säger att det viktigaste nu är att valet ordnas så tryggt som möjligt.

Kvinna står vid vintrig åmiljöStefan Holmström
Anna-Karin Tötterman är SFP:s ordförande i Åbo. Foto: Stefan Holmström

— Om utgångspunkten är att det finns en uppfattning att det inte är tryggt att rösta, så måste vi se till att det antingen är tillräckligt tryggt att rösta eller skjuta upp valet. Det är viktigt att vi ger alla invånare en möjlighet att rösta tryggt och se över situationen, såsom man gör just nu, sade Anna-Karin Tötterman, SFP:s ordförande i Åbo till ÅU strax innan nyheten om att valet skjuts upp hade kommit.

Den 13 juni är inte så långt från april, påpekar Tötterman.

— Men det kan såklart ske saker som påverkar valet innan dess. Så är det alltid. Vi fortsätter vår kampanj oavsett och satsar på att göra en så bra politik som möjligt för Åbo.

Kvinna står vid broStefan Holmström
Riina Lumme, De gröna. Foto: Stefan Holmström

Också De gröna fortsätter som planerat.

— Men förstås kan det här innebära problem för en del kandidater, exempelvis med tanke på valreklam som redan köpts och budgetar som har beräknats hålla till april, säger Riina Lumme, vice ordförande för partiets fullmäktigegrupp i Åbo.

För Åbos del kan det innebära att en del stora beslut skjuts upp till hösten, då de nyvalda politikerna inte hinner fatta dem innan sommaren, säger Lumme.

— Ett exempel på ett beslut som redan skjutits upp, efter gemensamt beslut på förslag av SDP och Samlingspartiet, är den generalplan som ska göras upp för Åbo till 2029, säger Lumme.

man i orange tröjaÅU-foto
Olli A. Manni, Samlingspartist och långvarig politiker i Åbo. ÅU-foto

Politiska strider kan förekomma

Samlingspartiet i Åbos långvariga politiker Olli A. Manni påpekar också att det kan bli svårare att fatta beslut i fullmäktige då valet skjuts upp.

— Antingen flyttas de framåt eller så blir det strider, då en del politiker är på väg bort från fullmäktige och nya är på kommande.

Han är något mildare i sin kritik än partiets officiella linje.

— Förstås är det synd om valet skjuts fram, många kandidater har reserverat tid och köpt valreklam redan. Men om beslutet om hälsoriskerna fattas så fattas det, då fortsätter vi framåt.

en kvinna med munskyddÅU-foto
Nina Söderlund, VF i Pargas. ÅU-foto

”Hade hoppats att valet skjuts fram till oktober”

Nina Söderlund, invald för Vänsterförbundet i Pargas, hade hoppats att valet skjuts fram ända till oktober.

— Jag hade väntat mig att det skulle gå till oktober som tidigare var normal tidpunkt för valet. Men kompromissen juni är bättre än april åtminstone.

Också hon påpekar att tryggheten är viktigast, även för valfunktionärerna.

— Vi har haft svårt att hitta valfunktionärer i år. Det är många trotjänare som varit med länge, som har erfarenhet och förstår systemet, som har tackat nej. Det är inte alla som vet hur mycket arbete som ligger bakom ett val, hur hårt jobbet med rösträkningen är. Det är ingen enkel match.

Söderlund tror inte att de politiska besluten i Pargas påverkas så mycket av att valet skjuts fram.

— Allt går sin gilla gång.

en kvinna i randig tröjaÅU-foto
Tarja Rinne, SFP i Pargas. ÅU-foto

”Kommunen slutar inte fungera fast valet skjuts upp”

SFP:s Tarja Rinne, som just nu är fullmäktiges ordförande i Pargas, säger att det inte är lätt att kommentera valets framflyttande.

— Det är inte bra för demokratin om det blir färre som går och röstar i april, men demokratin kan kanske även påverkas negativt om valet skjuts fram till sommaren. Det är inga lätta beslut att fatta, och vi måste respektera människors rädsla och funderingar samt hälsorisker. Vi måste också kunna trygga våra valfunktionärer, som sitter flera timmar i sträck i samma vallokal.

— Personligen skulle jag tycka att det är trevligt att valet ordnas i april, jag vet inte om valrörelsen gynnas av att det drar ut på tiden.

Rinne ställer inte själv upp i valet 2021.

— Vi ”gamla” som nu sitter på våra poster agerar så att besluten som måste tas, tas. Kommunen slutar inte fungera trots att valet skjuts upp.

6.3.21 kl. 12.44. Artikeln uppdaterades då beslutet om att skjuta valet kommit. Intervjuerna gjordes strax innan.

7.3.21 kl. 17.30. Första meningen korrigerad: Valet sköts upp med två månader, inte tre.

Dela artikeln

En kommentar: “”Risk för strider om fullmäktigebeslut” – så här kommenterar politiker i Åbo och Pargas

  1. Ted Bergman skrev

    Tänker SFP i Pargas ta upp skolstruktur utredningen för diskussion och beslut nu före valet eller tänker man bolla med den så att det blir oklart för väljarna vad som besluten kommer att bli efter valet?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter