Förflytta dig till innehållet

Polisen tryggar skolstarten — intensivövervakning av trafiken i närheten av skolor

ÅU-foto

Polisen tryggar skolstarten under veckorna 32–33 och utför intensifierad hastighetsövervakning under tiden 12–18 augusti, i synnerhet nära skolorna.

Polisen rekommenderar att en vuxen promenerar skolvägen tillsammans med barnet innan skolan börjar.

– Barnet får en bättre uppfattning om skolvägen och dess eventuella faror genom att promenera den tillsammans med en vuxen och fundera över den tryggaste rutten, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Även om de grundläggande sakerna är i sin ordning lönar det sig att repetera dem, anser Kallio.

– Påminn barnet om att alltid försäkra sig om att det är tryggt att beträda övergångsstället, också vid korsningar med trafikljus, säger Kallio.

Utöver hastigheten  kommer polisen att övervaka förarnas användning av mobiltelefoner och säkerhetsutrustning samt att reglerna för övergångsställen följs.

– Polisen strävar till att vara så synlig som möjlig vid skolstart, eftersom polisens synlighet har den bästa inverkan på människors trafikbeteende, säger Kallio.

Kallio poängterar att bilisterna ska vara mer uppmärksamma än vanligt i närheten av skolor vid och efter skolstart samt att de alltid har en skyldighet till extra försiktighet då barn rör sig i trafiken.

Även cyklister och lätta elfordon övervakas

Vid skolstart kommer polisen också att intensivövervaka cyklister och bland annat elsparkcyklar, som kör på trottoaren.

– Endast personer under 12 år får enligt lagen cykla på trottoaren. Personer över 12 år ska cykla på cykelväg eller körbana, säger Kallio. Det här tycks många vuxna cyklister ha glömt, konstaterar Kallio.

En elsparkcykel klassad som lätt elfordon (maximihastighet 25 km/h) ska köras på leder eller körfält för cyklar.

Ifall det inte finns en separat led eller fil, ska elsparkcykeln framföras på högra kanten av vägen.

Vuxna ska föregå med gott exempel för barnen

Polisen påminner också om att cyklisterna med tanke på sin egen säkerhet alltid ska använda cykelhjälm. Att föregå med gott exempel är oerhört viktigt.

– I trafiken syns många barnfamiljer där barnen har hjälm, men inte föräldrarna. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarna ska föregå med gott och tryggt exempel redan då barnen är små, påminner Kallio.

 
Polisen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *