Förflytta dig till innehållet

Piffens lagbygge inför säsongen i Tvåan än så länge halvfärdigt – laget spelar färre träningsmatcher i vinter

Arkiv/Johan Backas
en fotbollsspelare i röd tröja
Ville Pirhonen som kom till Piffen redan senast laget spelade i Tvåan säsongen 2021 fortsätter i klubben.

Halvfärdigt, lyder omdömet då ÅU frågar Pargas IF:s herrlags tränare Stefan Strömborg om hur lagbygget inför nästa säsong ser ut just nu.

Under december har laget spelat två träningsmatcher mot SalPa som steg till Ettan och mot ligaklubben FC Inter. Mot SalPa blev det förlust med uddamålet 0–1 medan man mot Inters rätt reservbetonade lag höll jämna steg med 0–0 som resultat.

– Det såg riktigt bra ut mot Inter och kändes också överraskande bra. Vi försvarade bra och lyckades också förverkliga vår spelidé och kontrollera bollen, men det är klart att på den sista tredjedelen av planen lämnade vi en del att önska.

Många av fjolårets spelare ännu frågetecken

Ett bekant ansikte syntes i försvarslinjen, då Akim Sairinen igen fanns med i uppställningen. Han tränar för tillfället med Piffen, men för hans del är inget ännu spikat med tanke på den kommande säsongen.

– Situationen är ungefär den samma som i fjol, han tränar just nu med oss men hur det blir senare är öppet. Han är bekant för oss och han ville också gärna träna med oss. Han är förstås ett namn vi är intresserade av, men den situationen klarnar först senare, säger Strömborg.

De officiellt bekräftade spelaravtalen är ändå relativt få ännu i det här skedet: John Adolfsson, Viktor Johansson, Ville Pirhonen, Oliver Blomqvist och Vincent Ducander.

Mot Inter fanns också Daniel Enqvist, Kasperi Nevä och Luiyi Laguerre som alla hörde till lagets mer tongivande spelare i Ettan förra säsongen med i truppen, men deras läge är fortfarande öppet.

– Vi har en liten stomme med mer rutinerade spelare och flera egna juniorer som ska få chansen. Blomqvist, Ducander och Aaron Westerlund bland andra.

Två unga spelare från Åbotrakten testspelar

Mot Inter sågs också två unga spelare från närregionen i uppställningen då Veeti Laine (senast i PaiHa) och Lukas Arminen (TPS B-juniorer) var med.

– Det är unga killar som själva tagit kontakt med Piffen och testspelar för oss. De har båda kvaliteter som gör att vi är intresserade, medger Strömborg.

Utmaningar finns

Att inte mindre än fem av lagets egna produkter ska inleda sin militärtjänstgöring i januari är en utmaning som Strömborg lyfter fram.

– Om vi inte skulle stå inför det hade jag sagt att jag är helt nöjd med läget i truppen just nu, men det här betyder samtidigt att vi kommer att ha en ännu tunnare stomme åtminstone under början av året. Men det är ingen orsak till panik, utan det gäller att ha tålamod.

I Tvåan är Piffen inte alltid det första alternativet för spelare utifrån, då bland annat TPS och SalPa finns i Ettan.

– Det betyder nog också att de sista pusselbitarna faller på sina platser relativt sent på våren. Vi kommer delvis av den orsaken också att spela färre träningsmatcher än tidigare och just nu har vi följande match inprickad den 20 januari mot TPS.

Tvåans zon B säsongen 2023

 • Atlantis FC, Helsingfors
 • EPS, Esbo
 • FC Honka Akatemia, Esbo
 • FC Jazz, Björneborg
 • Grankulla IFK
 • HJS, Tavastehus
 • Ilves-Kissat, Tammerfors
 • Ilves/2, Tammerfors
 • Pallo-Iirot, Raumo
 • Pargas IF
 • SexyPöxyt, Esbo
 • Tampere United, Tammerfors

Nästa säsong blir det en del nya bekantskaper då bland annat Tampere United och uppstickarlaget SexyPöxyt från Esbo spelar i samma zon som Piffen. Några egentliga lokala motståndare finns inte i zonen, då Pallo-Iirot från Raumo är den motståndare som geografiskt sett ligger närmast i och med att KaaPo åkte ur Tvåan efter förra säsongen.

– Jag tror att vi kommer att se ett litet nytt och fräscht Piffen nästa säsong. Vi ska bli mer rätlinjiga i rätta lägen och spela en snabb och löpstark fotboll.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter