Förflytta dig till innehållet

På kackapelles rullor

Åbo Underrättelsers logo

Jag håller fullkomligt med Maija Elenius som i ÅU 15.2 skriver om de verkligt stora förhöjningarna av taxor för slamtransporter i skärgården.

Tyvärr fick hon inget gehör för sina tankar i stadsstyrelsen, inte ens från sin partikamrat. Jag fick nog inte något stöd jag heller, utan mitt förslag blev bara antecknat till protokollet. Stadsstyrelsen gav på måndagen utlåtande till Sydvästra Finlands avfallsnämnd.

Enligt min mening borde denna offertrunda aldrig ha fått gå till så att den gäller bara Nagu, Korpo, Houtskärs huvudöar och inte alls andra öar (inte ens Iniö) och framförallt inte Pargas. Aldrig kunde något sådant ha skett till exempel i Åbo så att bara taxorna på Hirvensalo och Kakskerta hade stigit.

Även jag vill ha svar på hur detta dåligt genomtänkta beslut har kommit till.

Mitt förslag gick ut på att nya taxor tas i bruk först efter att hela stadens slamtransporter konkurrensutsatts och då hade förhöjningar kanske helt kunnat undvikas, eller åtminstone hade de varit måttliga. En konkurrensutsättning hade kunnat förverkligas inom några månader, om viljan fanns.

Dessutom krävde jag att man gör en miljökonsekvensbedömning av helheten, då det finns stor risk för att brunnar blir otömda på öar, bland annat då det kommer att finnas för få entreprenörer utöver de som vunnit offertrundan. Sådana oroväckande besked hörs redan nu. Bådar inte gott för Skärgårdshavet. Tyvärr fick jag heller inte stöd från de Gröna, inte ens gällande denna mening.

De förhöjningar som nu är på kommande höjer levnadskostnaderna i skärgården avsevärt och bidrar verkligen inte till ökad inflyttning. Detta drabbar i högsta grad särskilt mycket låginkomsttagare och de många skärgårdsföretagen.

Då det sommartid finns tiotusentals mänskor i vår vackra skärgård, är det uppenbart att tömningar ibland måste ske också på veckosluten. En tömning kostar då nästan 2 000 euro. Helt orimligt!

Huvudansvaret ligger hos avfallsnämnden som väl rimligtvis också har ett ansvar för skärgårdens utveckling precis som staden har, men också stadsstyrelsen borde i sitt utlåtande ha varit tydlig med att inte godkänna detta förfarande och de föreslagna taxorna. En kommunikation mellan avfallsnämnden och staden långt innan hade behövts för att undvika denna beklagliga situation.

Det enda riktigt positiva i detta är att Korpobornas skyhöga avgifter från tidigare nu blir lite lägre. Åtminstone det är bra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter