Förflytta dig till innehållet

Olkku i mitt hjärta


När Olavin Krouvi år 1985 öppnade som ”Number one music bar” gjorde den verkligen skäl för namnet och blev snabbt nummer ett bland Åbos dåtida magra krogutbud. Jag hade nyss fyllt 20 år och en helt ny värld öppnade sig för mig och mina party- och öltörstande vänner.
Olkku blev snabbt som ett andra vardagsrum för oss och det var inte ovanligt att krogen också skulle ha kunnat fungera som sovrum då kvällarna blev sena.
Vi blev bekanta med portiern Masa och krögaren Jouni och efter att med tiden ha blivit stamkunder fick vi vissa fördelar som att gå förbi kön medan amatörerna stod ute i långa rader och längtade in.
Det var trångt, det var svettigt, det var hett och det var rökigt. Men framför allt var det roligt.
Låtar som Hearts ”If looks could kill” och Eppu Normaalis ”Vuosi 85” får mig fortfarande att tänka på de bekymmerslösa tiderna då det inte fanns någon morgondag.
Men Olkku var inte bara en plats för fest. Hit kom man också för att spela Trivial Pursuit eller dra ett parti mariage.
Med tiden ändrade Olkku karaktär och blev mer en utpräglad sportklubb, främst för TPS-anhängare. Samtidigt växte krogutbudet i stan och nya ställen som Banken, Nya Apoteket och Teini blev mer intressanta.
Men som alltid när man upplever något för första gången är det den gången som man minns bäst. Därför är Olkku alltid ”Number one music bar” för mig.
LÄS OCKSÅ: Olavin Krouvi går in i 2020-talet med känsla av urban industrialism

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter