Förflytta dig till innehållet

Olavin Krouvi går in i 2020-talet med känsla av urban industrialism

Kim Lund

Olavin Krouvi har genomgått en omfattande renovering och har öppnat med en helt ny look. Krögaren Christer Ekqvist har skapat en känsla av urban industrialism. Foto: Kim Lund


Krögaren Christer Ekqvist är en belåten man. På fem veckor har hans krog Olavin Krouvi genomgått en omfattande renovering och det finns inte många likheter med hur stället såg ut under 1980- och 90-talens glansdagar.

Efter endast fem veckors renovering öppnade Olavin Krouvi på nytt förra veckan. Foto: Kim Lund


Robusta ekbord står i rad framför bardisken, i taket hänger färggranna kristallkronor, längs en av väggarna löper tjocka ventilationsrör i metall och bardisken pryds av silverfärgade kvadrater.
Några detaljer påminner ändå om svunna tider. De nikotinfärgade pelarna från år 1964 då krogen öppnade står kvar, liksom också ett par trästolpar från 1984.
– Jag är nöjd. Det blev bättre än jag trodde. Jag kallar det för en urban industriell miljö som är både gastropub, sällskapsbar och nattklubb.
– Något liknande finns inte Finland, däremot är de populära i Stockholm, Berlin och London.

De nikotinfärgade pelarna påminner om tiderna då man ännu fick röka på restaurangerna. Foto: Kim Lund


Ekqvist vill inte nischa in sig på någon speciell kundgrupp men säger att han hoppas och tror att konceptet kommer att tilltala en lite mognare publik i åldern 35 år och uppåt.
Senare på kvällarna när dansen och musiken kommer i gång ska det därför höras gamla godingar från 80-talet varvade med nya hittar.
Framgångskonceptet är sist och slutligen ganska enkelt, säger Ekqvist som också driver Bar Rento och Hunters Inn i Åbo.
– Man måste lyssna på kunderna, och jobba hårt. Det gäller också att följa trenderna och gå sin egen väg utan att apa efter vad andra gör. Man ska vara ödmjuk utan att vara inställsam och tänka på i hurudan miljö man själv trivs.

Nya Olavin Krouvi är en kombinerad gastropub, sällskapsbar och nattklubb som riktar sig till en mognare publik. Foto: Kim Lund


Ekqvist tog över Olavin Krouvi år 2017 tillsammans med bland andra Åbomusikern Ressu Redford och filmmannen Markus Selin.
Han var bekant med platsen sedan 1985 då krogen öppnade som ”Number one music bar”. I likhet med många andra Åbobor på den tiden fascinerades han av den friare alkoholkulturen som hade fått fotfäste i restriktionernas Finland då man måste be en servitör flytta på ölstopet om man ville byta bord.

En barfluga har sin givna plats på Olkku. Foto: Kim Lund


Att krogen har behållit sin status som ett så populärt vattenhål i så många år kom som en liten överraskning för Ekqvist då han övergick från att vara kund till att vara krögare.
– Olavin Krouvi är en verklig institution. Jag trodde inte att den hade en sådan plats i Åbobornas hjärtan. Det är så många som har varit här och oberoende av var i Finland man rör sig så känner alla till stället.

Olavin Krouvi har funnits på plats på samma plats på Tavastgatan 30 sedan den öppnade år 1964. Foto: Kim Lund


Trots att mycket har förändrats är det en sak som består, säger Ekqvist.
– Jag kommer aldrig att byta namn. Olkku är alltid Olkku.
LÄS OCKSÅ: Olkku i mitt hjärta

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter